7 de juliol del 2016

La teva talla de motxilla

Sí, les motxilles tenen talles, i no només això, també pots trobar diferències entre la mateixa talla d'una marca i una altra, hi ha models específics per a home o per a dona, disposen de diversos sistemes de regulació d'esquena ...

Portar una motxilla que s'emmotlli bé al teu cos és començar el camí amb bon peu.

Tot i que és cert que no tots els models disposen de talles diferents (sobretot les motxilles més petites d'atac solen ser talla única), el més habitual és que sí existeixi la possibilitat per a les motxilles de gran capacitat, orientades tant al trekking com a l'alpinisme que impliqui diversos dies d'activitat, on has de portar un volum important de càrrega.

La talla correcta no té tant a veure amb que siguis alt o baix, sinó principalment amb la longitud de la teva esquena. Per mesurar-ho, la referència tradicional és comptar des de la setena vèrtebra (C7, just la que sobresurt a la base del coll) fins a la cresta ilíaca, a la base de la cintura (el punt més alt de la pelvis).

Aquesta mesura et donarà la pista per escollir la mida de l'esquena de la teva motxilla. Evidentment també la teva alçada i complexió influiran en la decisió, així com valorar l'ús habitual que li donaràs a la motxilla.

Com sempre, en el punt mitjà està l'equilibri, i pensa que si compres una motxilla massa gran, és probable que acabis carregant-la de coses prescindibles.


El cinturó i els tirants
El cinturó lumbar és un dels elements més importants de la motxilla, ja que és l'encarregat de transmetre la major part del pes a les cames, descarregant per tant la columna.

Per valorar que un cinturó et quedi bé has de sentir que s'adapta bé a la curvatura de la part baixa de l'esquena i es recolza correctament a la cresta ilíaca, sense que quedi massa alt ni baix.

Hi ha motxilles que presenten un cinturó lumbar pivotant, un plus en comoditat ja que ajuda a que la motxilla ens acompanyi en els moviments, equilibrant la càrrega en tot moment.

Un cop ajustat el cinturó al seu lloc, els tirants han de donar suport correctament sobre les espatlles.

Vigila que els tirants no et quedin massa junts a la part superior o en cas contrari et podran causar molèsties a la musculatura, així com que no et freguin a la zona de les aixelles o et comprimeixin els braços, restringint els moviments.


Sistemes regulables
A més de mirar la talla i si és un model masculí o femení, hi ha avui dia al mercat diferents sistemes que permeten una regulació personalitzada de les motxilles. Els més senzills i lleugers es basen en un sistema d'ajust mitjançant velcros que, abans de posar-te la motxilla, permet regular la longitud dels tirants i la del cinturó, adaptant-la per tant a la forma i mida de cada esquena.

Igual que si anem a comprar-nos uns pantalons, ens hem d'emprovar la motxilla per estar segurs d'encertar en la compra (demana al venedor que et deixi una mica de material per carregar).


Disseny femení
Cada vegada els fabricants tenen més en compte les particularitats i necessitats del cos femení, oferint models específics per a noies que fins fa uns anys no existien.

Encara que sempre hi ha excepcions, en general la dona té una longitud i amplada d'esquena més reduïda que la de l'home, pel que necessitarà una motxilla més estreta.

També les motxilles femenines solen portar un cinturó lumbar més ampli i encoixinat, específicament dissenyat perquè s'ajusti al contorn de la cintura i als malucs de la dona, garantint així l'òptima distribució de la càrrega.

Els tirants igualment tendeixen a tenir forma de S, per ajustar-se millor els contorns del cos femení.



Existeixen molts altres detalls a valorar a l'hora de triar la teva motxilla, des del nombre de butxaques, el disseny, els accessoris, les corretges compressores, el pes, l'accessibilitat, si és o no compatible amb sistema d'hidratació, si el bolet i / o el cinturó són amovibles ... són aspectes que queden fora de l'objectiu d'aquest article pràctic, però tingues en compte que, porti els accessoris que porti, no serà una bona motxilla per a tu si no s'adapta bé al teu cos, així que recorda la màxima d'emprovar abans de comprar.



Més info: http://desnivel.com/material/noticias/acierta-con-tu-talla-de-mochila




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!