18 de novembre del 2015

Raquetes de Neu

Comença el fred. El que per a molts significa recloure's a casa al costat de la calefacció és, però, per a un reduït grup d'amants de la muntanya la il·lusionant arribada de les primeres neus.

Però encara que les postals de valls i cims nevats són precioses, tot aquell que ho hagi intentat alguna vegada sabrà el difícil que és caminar sobre un metre de neu i no acabar esbufegant al cap de cinc minuts sense haver avançat més de vint metres.

Per als que no llisquen sobre esquis, l'única sortida acceptable són les raquetes.

Encara que no són ni de bon tros un invent nou, han sofert una evolució considerable des de  que els nostres avantpassats les fessin servir fetes de fusta i pell.

Les raquetes d'avui en dia, porten fixacions mòbils que permeten al peu treballar amb llibertat en les pujades i bloquejar a les baixades, com si d'una fixació d'esquí de travessia es tractés. També incorporen unes petites puntes, que fan la funció de grampó (salvant les distàncies, la raqueta no substitueix el grampó en cap cas ) i algunes fins i tot incorporen sistemes d'absorció d'impactes al caminar.


Però el realment important a l'hora de triar raquetes es resumeix en aquests aspectes bàsics:

* La mida de la raqueta s'ha de correspondre amb el pes de l'usuari. Lògicament, com més petita sigui menys pesarà i menys destorbarà per caminar, però pot no servir-nos per a res sinó la triem adequada al nostre pes. Els materials excessivament lleugers solen ser menys resistents.

* El Tipus de fixació que incorpora s'haurà d'adaptar a la bota que portem. Actualment les opcions són similars a les dels grampons, és a dir, fixació automàtica o de corretges. Convé no oblidar que per poder fer servir les fixacions automàtiques la bota ha de tenir encaixos en puntera i taló. L'important en tot cas és que la raqueta i la bota quedin unides fermament i sense moure's.

* És Important que la raqueta tingui algun tipus de punta o fulla metàl·lica al llarg del perfil de la mateixa i a la puntera, per proporcionar adherència en condicions de neu dura, però és important ressenyar que aquestes puntes no són tan efectives com un grampó ni el substitueixen en cap cas. En gel l'única opció vàlida són els grampons.

* Sistema de bloqueig i desbloqueig. És important també que la raqueta disposi d'un sistema de bloqueig per a les baixades més pendents, fent així que la progressió sigui més segura

* Sistema d'alces. Igualment important és el sistema d'alça durant les pujades per aconseguir  minimitzar l'esforç en les fortes pendents en pujada.

Com a curiositat, comentar que existeixen raquetes extensibles i regulables que ofereixen més o menys superfície de flotació en funció de la necessitat del moment o del pes de l'individu.


I finalment, els bastons són una part imprescindible de l'equip, tret que tinguem uns quàdriceps de cavall ...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!