8 de setembre del 2014

Material: fibres, teixits i membranes

La roba de muntanya ha arribat a un grau de sofisticació tal que existeixen avui dia una gran quantitat de teixits, fibres, i compostos, amb noms cada un més estrany.

Us oferim una petita guia pràctica perquè no us perdeu entre tant tecnicisme i tingueu una referència útil a l'hora de triar la vestimenta més adequada a les vostres necessitats.




-Àpex: Teixit elaborat pel fabricant The North Face a base de tefló. El Àpex és un tractament exterior a base de tefló que se li dóna a les peces de tercera capa per aconseguir impermeabilitat. No és estrictament impermeable, però transpira força bé. Ofereix també  resistència al vent.

-Coolmax: Fibra de polièster de quatre canals (cada fil es subdivideix en quatre en el seu interior) i alt rendiment desenvolupada per afavorir el trasllat de la humitat i accelerar l'evaporació de la transpiració. Comportament insuperable en acció hidroabsorbent, temps d'assecat i capacitat d'evaporació. Ideal per a primeres caps tèrmiques, mitjons i guants fins.

-Cordura: El teixit perfecte per a tot tipus d'activitat, des del senderisme, escalada o esquí. Excel.lent resistència a l'abrasió, amb una gran durabilitat i resistència a tot tipus de clima. Utilitzat des de fa anys en motxilles, pantalons i altre material "patidor". La Cordura és dues vegades més dura que el niló, tres vegades més dura que el polièster i deu vegades més dura que el cotó.

-Cowdura: Pell sintètica normalment utilitzada en la fabricació de peus de gat, sabatilles i botes de muntanya que destaca per la seva resistència a l'abrasió i per un quasi inexistent estirament.

-Dry Line: Membrana impermeable i transpirable que utilitza la casa Boreal en els seus productes. Aquesta membrana, a diferència del Gore Tex, és compacta, sense forats, i funciona per un sistema de molècules, és a dir, un sistema químic i no físic. En realitat, el Dry Line és una versió personalitzada per Boreal del Sympatex.

-DryEdge: Membrana impermeable i transpirable desenvolupada per la marca Millet per a peces destinades a un ús no molt extrem. És bastant més assequible que el Gore Tex i té una bona relació qualitat preu. Es fabrica en versions de dues i tres capes. El de tres capes te una impermeabilitat i transpirabilitat de 20.000 i el de dues capes, entre 10.000 i 8.000. (mesurat en mm. de columna i gr / m / 24h)

-Duvet: Denominació francesa del plomissol. El plomissol és la ploma de major qualitat, la ploma sense els canons que li resten qualitat i li afegeixen pes. És la més propera al coll de l'au. La més bona és la de l'oca, i la seva qualitat es mesura en percentatge; 90/10 significa que el 90% és plomissol i el 10% és ploma de menor qualitat i canons. Una altra mesura a tenir en compte és la capacitat de la ploma per inflar-se i retenir la major quantitat d'aire possible. Com més s'infli la ploma, millor serà. La capacitat d'inflat es mesura en polzades cúbiques o cuins. Una ploma de qualitat ha de tenir no menys de 600-650 cuins.

-Elastane: Teixit elàstic i flexible que s'acostuma a combinar amb altres teixits.

-Eva: Acrònim de Ethylene-Vinyl Acetate. Escuma de baixa densitat a base de polímers utilitzada en la confecció de calçat. Es posa en les soles i mitges soles per proporcionar amortiment amb un baix pes. Actua també com a aïllant.

-Fleece: El terme anglès per denominar el folre polar. Les peces es fabriquen en diferents densitats segons el tipus d'ús: primera capa lleugera o segona molt tèrmica. La densitat de teixit es mesura en grams per metre quadrat, i en trobem tres diferents variacions: 100, 200 o 300.

-Gore Tex: conegudíssima membrana impermeable i transpirable microporosa que rep el nom del fabricant de roba tècnica americà WLGore & Associates. És una membrana dissenyada perquè no deixi passar l'aigua provinent de l'exterior, però no obstant això permet que la suor de la transpiració marxi cap a l'exterior mantenint el cos sec. El sistema és una membrana de poliuretà amb milions de micro-orificis, tan petits que una gota d'aigua no pot passar, però el vapor d'aigua, que és més petit si que ho traspassa. El diferencial de temperatura ajuda que el vapor s'escapi a l'exterior. El Gore Tex no té en absolut capacitat tèrmica, no dóna calor, però és una peça fonamental en el sistema de vestimenta per capes per mantenir el cos sec.

Els fabricants han evolucionat i millorat el teixit, creant nombroses variants, com el XCR, que és un 25% més transpirable que el Gore tradicional, el Paclite, que s'utilitza en peces ultralleugeres, o el Gore Soft Shell, que combina la membrana amb el concepte Soft Shell.

Les peces de Gore es fabriquen en versió de dues o tres capes. Tres capes (3L) és una peça en la qual membrana i protecció exterior van "enganxades" a la mateixa peça, el que la fa més compacta i lleugera. Les peces de dues capes (2L) separen els teixits, i per això poden pesar una mica més i en general són més voluminoses.

Al marge de debats sobre la seva eficiència, la veritat és que les marques sempre recorren al Gore Tex per a les seves peces d'alta gamma. Per alguna cosa serà ... És important afegir que Gore Tex és un fabricant de teixits, no de peces. Són després les cases les que compren la membrana a Gore per posar-la a les seves pròpies peces, seguint això si, els seus estrictes controls de qualitat.

-Hyvent: Tecnologia de la casa North Face per impermeabilitzar les seves peces. Una fórmula que proporciona impermeabilitat, transpirabilitat i durabilitat. Existeixen diverses versions de HyVent, segons estiguin destinades a peces més o menys tècniques, en funció de la seva capacitat per no saturar. Podem trobar-lo en format de dos i tres capes, i fins i tot de Paclite. La seva transpirabilitat oscil · la entre els 625 i 675 gr / m / 24h, i la seva impermeabilitat és de 25 PSI després de 20 rentats.

-Inner Plus: Membrana impermeable, tallavents i transpirable de la casa Trangoworld. És inferior en qualitat al Gore Tex, però dóna bons resultats per activitats en clima no gaire extrem. És una mica menys transpirable que el Gore, però és molt més assequible econòmicament i la relació qualitat-preu és més que acceptable. És més elàstica que el Gore Tex, més suau i una mica més tèrmica. Trango li assegura una columna d'aigua d'10.000mm i una transpirabilitat de 15.000gr / m / 24h.

-Kevlar: El Kevlar és un fil molt resistent i lleuger, que s'utilitza per a la confecció d'armilles antibales, el que dóna una idea del seu potencial. S'utilitza com reforç en les zones de fregament en les peces de muntanya (espatlles, colzes, genolls, etc ...).

-Nobuck: Pell tractada per aconseguir augmentar la hidrorepelència. D'alguna manera, podríem dir que és una pell "polida". El nobuck s'utilitza en la confecció de calçat i és especialment adequat combinat amb resines hidròfugues. Destaca per la seva flexibilitat.

-Omni Tech: Tecnologia que aplica la casa Columbia seves peces per aconseguir impermeabilitat i transpiració a les seves peces. Permet confeccionar peces flexibles i elàstiques. El sistema és similar al Gore Tex i és bastant més assequible econòmicament, de manera que la recomanaríem per a activitats no molt exigents. Adequat per a activitat en climes moderats, però és d'inferior qualitat al Gore i al Sympatex.

-Pertex: El Pertex és un teixit molt resistent que s'usa per a la confecció de peces de ploma de qualitat. La seva funció és, d'una banda servir de "escut" davant l'aigua i la humitat, i de l'altra, impedir que els canons de la ploma trenquin el teixit i es vagin escapant les plomes de l'interior. El Pertex és resistent a l'aigua, però no és impermeable. Això, que d'una banda pot semblar negatiu, afavoreix la transpiració des de l'interior del cos per eliminar la suor.

-Polartec: Marca comercial específica que confecciona teixits de folre polar. Les últimes evolucions ens donen teixits polars elàstics, derivats de la combinació dels folres polars i els teixits stretch; és l'anomenat Polartec Powerstretch.

-Primaloft: Fibra sintètica especial ultrafina que ofereix valors de termicitat i compressió similars als de la ploma. És lleugera, molt suau i hidrorepelent. Aquesta última qualitat és la seva basa competitiva respecte a la ploma, que funciona molt malament amb humitat. De fet, el Primaloft manté gran part de la seva capacitat tèrmica tot i estar mullada. No es pot considerar igual de càlid que la ploma, però és el seu equivalent sintètic més aconseguit.

-Ripstop: Teixit antiesquinços utilitzat en gairebé totes les peces de muntanya. Es tracta d'aquelles cel.les quadrades que es veuen si mirem de prop els teixits. Aquesta quadrícula permet que si s'esquinça la peça, l'estrip s'aturi en la vora de la cel · la i no segueixi estenent-se pel teixit.

-Schoeller: Desenvolupament suís que incorpora l'elasticitat i resistència a parts iguals en els teixits de confecció de peces de muntanya. Combina generalment lycra, elastan, polímers i poliamida. En alguns casos se li incorpora una fina capa de PU, el que li dóna també prestacions contra el vent i la pluja. Emprat en la confecció de pantalons d'hivern i algun tipus de jaqueta.

-SoftShell: teixit exterior resistent amb un bon grau d'impermeabilitat, enmig una membrana tallavents (opcional) i en el seu interior suavitat i alta capacitat tèrmica.

-Stretch: material que aporta propietats elàstiques als teixits. Amb els teixits stretch, hem vist membranes com el Gore Tex o folres polars adquirir propietats elàstiques sense perdre les altres qualitats.


-Sympatex: Membrana impermeable i transpirable d'origen alemany. És el gran competidor de Gore Tex. El seu sistema de funcionament es basa en principis químics, no en la física com la membrana microporosa del Gore. El Sympatex és una membrana totalment compacta, i la raó per la qual el vapor escapa cal buscar-la en unes molècules especials que busquen i expulsen la humitat.

-Tactel: Fibra especialment pensada per a la confecció de mitjons i roba interior. És una patent de la casa Dupont, i la seva millor qualitat és la suavitat i la facilitat de manteniment.

-Teflón: el mateix material que el de les paelles. S'utilitza per repel · lir la humitat i les partícules de brutícia, generalment com a recobriment exterior de les peces. És per aquest recobriment pel que en les peces noves, tot i no ser impermeables les gotes d'aigua es queden a la superfície en forma de bola sense arribar a calar. Quan la peça perd el recobriment de tefló, l'aigua comença a penetrar, i si no té membrana, calarà.

-Thermolite: Fibra de polièster compost de fils buits que retenen l'aire calent que desprèn el cos. El Thermolite prové de l'estudi del pelatge dels óssos polars, i és per tant una còpia artificial del mateix. Mínim pes per unes capacitats tèrmiques més que acceptables. En ser sintètic, treballa bé sota condicions d'humitat. La quantitat de farciment es mesura en la majoria dels casos en grams per metre quadrat.

-Thinsulate: Fibra de la multinacional americana 3M. La seva funció és atrapar l'aire que desprèn el cos i mantenir-lo calent. El Thinsulate reté menys de l'1% del seu pes en aigua, i cal poca quantitat de material per a funcionar, el que permet alleugerir les peces.

-Vibram: La reina de les soles en botes i sabatilles de muntanya des de 1935.
D'origen italià, agafa el seu nom del seu inventor, Vitale Bramani. El secret del seu èxit és la composició de la goma, que la fa adherent i duradora, dos conceptes de per si enfrontats. No obstant això, cal desterrar el mite que les soles Vibram mai patinen. No rellisquen en general, però hi ha situacions (herba mullada, roca polida, etc ...) en les que és inevitable que la goma perdi adherència.

-Windstopper: Membrana paravent i transpirable dels mateixos creadors del Gore Tex. Una  membrana micro-porosa que protegeix del vent però a la vegada transpira. S'ha convertit en un complement indispensable per a les prendes de tercera capa i per complements lleugers com armilles, gorres i guants. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!