3 de setembre del 2014

Crioteràpia, el fred cura

La crioteràpia és una de les tècniques més utilitzades en el món de l'esport.

En la medicina esportiva l'ús de bosses de gel sempre ha estat una cosa habitual per acabar amb les molèsties derivades d'una lesió.

Aquesta pràctica es fa immediatament després de produir-se la lesió, i és que el que busca és una vasoconstricció dels vasos sanguinis per tal d'evitar el sagnat i les petites hemorràgies.

Com més aviat deixi de sagnar una ferida, més ràpid s'activen els mecanismes de cicatrització i més ràpida serà la curació.

En l'esport sempre s'ha buscat aconseguir això, i per a això s'ha recorregut a nombroses tècniques, des de la utilització de bosses de gel a banys en aigua freda.


Per que el gel es bo per les lesions ?

Ja sigui quan ens donem un cop, ens fem un esquinç o es produeix inflamació en alguna de les nostres articulacions o músculs, el gel és un remei molt eficaç per a les lesions, sobretot gràcies al seu efecte vasoconstrictor.

Aquesta vasoconstricció priva la zona danyada de reg sanguini i fa d'anestèsic i antiinflamatori. Per això en les primers moments de la lesió, l'aplicació de gel, compressió i elevació del membre afectat és crucial per a la ràpida recuperació i el cessament del dolor.

La crioteràpia és senzilla i barata, només hem de posar gel a la zona afectada durant 10 minuts, després deixar descansar uns altres 10 minuts i aplicar de nou el mateix temps. Això s'ha de repetir cada 2 hores durant les primeres 72 hores després de la lesió.


Quan podem aplicar fred ?

Quan es produeixen inflamacions, com és el cas dels esquinços, cops o trencament de fibres en els seus primers dies.

Amb l'aplicació de fred en aquestes circumstàncies aconseguim disminuir la inflamació ja que  disminueix l'aportació sanguínia i per tant els agents que produeixen inflamació.

Per a l'aplicació del fred és recomanable no posar gel directament, sinó separar-lo amb algun material com plàstic o teixit perquè no es produeixin cremades per fred.


L'aigua freda, un bon antiinflamatori

L'aigua freda , per les seves propietats antiinflamatòries, ens ajudarà a recuperar abans i millor.

L'aigua freda provoca una vasoconstricció que ajuda a reduir el flux de sang i per tant evita que  es produeixi un excés d'inflamació i les molèsties que això comporta.

El fer banys de contrast o dutxes d'aigua freda després d'una sessió intensa ens ajudarà a que no hi hagi tant flux de sang a la zona i la resposta inflamatòria sigui menor.

D'aquí la importància del fred, tant en la recuperació com a la hora de tractar certes lesions.

Per exemple, les "agulletes" no són més que una resposta inflamatòria prou forta que entre altres coses ens ocasiona dolor.

Immediatament després de fer una activitat molt intensa o fins i tot quan ja tenim agulletes, l'aigua freda ens pot ajudar a mitigar el dolor i a recuperar-nos abans.




Com aplicar "gel" a la muntanya

Si ens trobem en la necessitat d'aplicar gel degut a qualsevol tipus d'inflamació deguda a una sobrecàrrega o a una lesió actual o antiga, en la gran majoria de casos no el trobarem durant la nostra activitat a la muntanya. Per tant, us donem algunes opcions alternatives:

* Aigua freda del riu. En cas que la inflamació estigui als peus o a les cames, aquesta és la millor solució en acabar l'activitat o si es necessari aprofitar la parada de dinar per recuperar i desinflamar.

Posar els peus al riu encara que no tinguem cap lesió després d'una activitat a la muntanya , relaxa i recupera la musculatura de les cames.

* Refugi. En els refugis no tindran gel però si que habitualment l'aigua del bany o de les dutxes acostuma a ser gelada. Una dutxa d'aigua freda als peus i cames ajuda a desinflamar.

* Camel-back. Omplir el Camel-back amb aigua freda i fer-lo servir com si fos una bossa de gel.

* Neu. Si estem a l'hivern, omplir una bossa amb neu i aplicar-la damunt la zona inflamada es també una opció.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!