30 de juliol del 2014

Els Danys Col.laterals de la Tornada a la Feina


Trastorn postvacances, depressió postvacances, síndrome de la tornada a la feina… Amb qualsevol d’aquests noms podríem designar aquesta alteració caracteritzada per una incapacitat d’adaptació al treball després del període de vacances, i que es manifesta físicament i psíquicament.

Cansament i fatiga, insomni, falta de gana, sentiments de tristesa, falta de concentració, irritabilitat, sudoració, nàusees i problemes estomacals, són alguns dels símptomes associats a aquest moment.

Però no és tant una malaltia sinó un disconfort produït per un canvi en la rutina. Per tant, no som davant d’una situació preocupant, ja que es tracta d’un malestar passatger, que es manifesta durant els primers dies posteriors a la tornada de les vacances. Això no obstant, convé advertir que si els símptomes no desapareixen després de 7-10 dies haurem d’anar a la consulta del metge per descartar la possibilitat que es tracti d’un problema més greu.


Trastorn postvacances o burn out?

En canvi, si les molèsties continuen pot ser que estiguem davant d’un altre trastorn, el de burn out o Síndrome del Treballador Cremat.

En aquest cas, l’aversió al treball ja existia abans d’iniciar el període de vacances i el problema no rau en les vacances, sinó en el tipus de treball que es du a terme. Segons l’estudi Qualitat Laboral  i productivitat realitzat  per la Universitat de Barcelona l’any 2006, un 45 per cent dels espanyols està descontent amb la seva feina, una disconformitat que presenta com a desmotivació principal el rang salarial.


I els nens?

Els nens també poden patir el trastorn postvacances, i presenten una simptomatologia semblant a la de l’adult: molèsties lleus que poden ser físiques, com fatiga, falta de gana o dolors musculars, i psíquiques, com tristesa i irritabilitat. Tal com passa amb els adults, la bona notícia és que és passatger.


Perfil de l’afectat

L’afectat per aquestes molèsties sol ser jove, menor de 40-45 anys, i el trencament brusc del període de vacances per una incorporació imminent a la feina sembla que n’és la causa atribuïda més sovint. El canvi ha de fer-se d’una manera gradual.

L’ambient laboral influeix en l’aparició d’aquest tipus d’alteracions. I sembla que els que desenvolupen determinades professions són més propensos a patir aquesta síndrome, com és el cas dels metges, els periodistes, els educadors i els treballadors socials.

En termes generals, i independentment de la professió que es tingui, el treballador descontent té un risc més alt de patir aquest trastorn.

Tots aquests condicionants laborals, però, encara que tenen el seu pes específic, no sembla que siguin les úniques causes per provocar el trastorn postvacances. Una mala planificació del període de vacances pot ser la causa que en lloc de tornar-ne revitalitzats estiguem en realitat més cansats que quan vam marxar.

Aquest trastorn sol tractar-se des de la perspectiva de la tornada a la feina, i és en aquest punt en el qual es considera el seu origen. Però cal destacar que vivim en una societat consumista, que no separa l’oci del negoci, cosa que es manifesta en el fet que, sovint, escollim les vacances menys adients per descansar.


Algunes RECOMANACIONS abans i després de les vacances

Planificar activitats gratificants per als dies laborables, cercant un temps per a l’oci, i, per altra banda, afrontar la tornada al treball com un nou període vital en el qual es poden dur a terme activitats noves per al desenvolupament personal.

La salut sempre és una qüestió d’equilibri, d’equilibrar descans i diversió en les nostres vacances, i de poder conciliar vida laboral i vida personal en la feina.

* Preveu l’aparició dels símptomes. Opta per la relaxació en el teu període de vacances. Es pot gaudir i tornar revitalitzats.

* Planifica d’una manera correcta les vacances. És millor distribuir el temps de vacances en períodes curts. Això et permetrà desconnectar diversos cops a l’any.

* Regula els horaris els dies previs a la incorporació al treball. Vés a dormir en l’horari habitual i no allarguis la migdiada.

* Deixa uns dies després de les vacances per adaptar-te d’una manera progressiva i regula la intensitat de l’activitat a la feina.

* Intenta dormir més hores els primers dies d’incorporació al treball però sense excedir-te.

* Fomenta les bones relacions amb els companys/es el primer dia de la tornada a la feina i adopta-hi una actitud positiva.

* Fes una dieta equilibrada. Beu molta aigua i evita els àpats abundosos. Redueix el cafè, el tabac i l’alcohol.

* Utilitza tècniques de relaxació. El ioga, la meditació, un bon massatge, són perfectes per guanyar qualitat de vida.


* Prepara la tornada a l’escola, si els afectats són els més petits de casa, i comença l’horari escolar quatre o cinc dies abans d’iniciar el curs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!