28 d’agost de 2014

Material: les ulleres de sol


Moltes vegades no donem a les ulleres de sol la importància que haurien de tenir quan fem activitats a l'aire lliure i a la muntanya. Ja que o be no en portem o moltes vegades en portem unes "qualsevol" , les mateixes que fem servir a la ciutat per exemple.

En aquest article us volem parlar del per que i el com de les ulleres de sol.L'índex Ultraviolat ( UV )
L'índex UV és un indicador de la intensitat de radiació ultraviolada provinent del Sol i assenyala la capacitat de la radiació UV de produir lesions a la pell i als ulls. No sempre la quantitat de llum ambiental va relacionada amb l'índex UV. Pot ser enganyós.

L'Organització Mundial de la Salut, l'Organització Meteorològica Mundial, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i la Comissió Internacional de Protecció contra la Radiació van publicar un  sistema estàndard de mesurament de l'índex:Factors que influeixen en l'índex UV:
* Latitud: més alt com més propers estem a l'Equador, on arriba al nivell màxim.
* Altitud: a mesura que pugem en alçada augmenta entre el 6 i el 10% cada 330 m ascendits.
* Nuvolositat.
* Quantitat d'ozó a les capes altes de l'atmosfera.
* L'índex de reflexió del sòl: en general no afecta molt, però la sorra, l'herba i sobretot la neu, reflecteixen molts raigs UV. L'índex UV pot ser 2 i 3 vegades més gran en una zona nevada.


Les lents: importància i característiques
Les ulleres de sol són fonamentals per protegir els nostres ulls davant els raigs solars.

Comoditat i estètica de les ulleres són factors importants, però l'element bàsic per a la protecció de la nostra visió, són les lents.


La radiació solar
De l'ampli espectre de freqüències que emet el sol, únicament 3 són les que arriben al planeta Terra i poden danyar els nostres ulls:
* La radiació visible: longituds d'ona entre els 380 i els 780 nm. La qual l'ull és capaç de percebre. Quan és intensa pot provocar enlluernaments i arribar a produir degeneració macular.
* La radiació ultraviolada (UV): longituds d'ona entre 180 i 380 nm. És la més perillosa de totes, pot afectar la retina i provocar cremades a la còrnia.
* La radiació infraroja (IR): longituds d'ona entre els 780 i els 1400nm. En condicions normals no és perjudicial per a la vista però fa pujar la temperatura de l'ull.

A més, hem de tenir en compte alguns factors de risc, que augmenten la radiació que rebem:
* Altitud a la qual ens trobem (a més alçada més radiació)
* Horari (major incidència a mig dia)
* Entorn (augment d'un 30% en l'aigua i de fins a un 90% a la neu)
* Edat (els ulls dels nens són més vulnerables)
* ... i un factor enganyós, la nuvolositat que, encara que filtra gran part de la llum solar visible, deixa passar la majoria dels raigs ultraviolats


Índex de protecció de les lents:
Les lents de qualitat filtren el 100% dels raigs ultraviolats. A més, mitjançant filtres de color, redueixen el percentatge de llum visible que rebem. Evidentment, com més fosc és el color de la lent, menor percentatge de llum transmesa.

Categoria   % Transmissió llum visible                      Ús recomanat
0                      80% a 100%                 Dies ennuvolats i ambients exteriors poc lluminosos
1                      43% a 80%                   Dies de lluminositat mitjana. Recomanats per ciutat
2                      18% a 43%                   Dies assolellats (excepte estiu). Ciclisme, atletisme ...
3                      8% a 18%                     Dies molt assolellats (estiu). Activitats a l'aire lliure
4                      3% a 8%                      Alta muntanya, esquí,  ... No són aptes per a conducció


Altres tractaments de protecció de les lents:
* Lents foto cromàtiques: adapten la seva to a la llum ambient; s'enfosqueixen més o menys en funció de la quantitat de llum
* Lents polaritzades: eliminen els reflexos horitzontals, permetent només el pas de la llum vertical. Idònies per a la conducció, i la pràctica de l'esquí i esports aquàtics
* Lents emmirallades: reflecteixen gran part de la llum impedint que arribi a l'ull
* Lents d'alta curvatura: redueixen la quantitat de raigs laterals i posteriors que penetren en la lent


Materials de les lents: podem classificar els materials de fabricació de les lents en 2 grans grups.

Lents Minerals, que es caracteritzen per:
* Resistència a les ratllades
* Major pes
* Fragilitat: Es trenquen amb els cops. Aquest problema ha estat solucionat per algunes marques amb tractaments de temperat, que fa que aguantin els cops sense trencar-se .

Lents orgàniques, que es caracteritzen per:
* Lleugeresa
* Resistència als cops (difícils de trencar)
* Menor duresa (es ratllen amb més facilitat si no es cuiden adequadament. Darrerament, amb l'ús generalitzat del Policarbonat, més resistent a les ratllades, s'ha posat solució en part a aquest problema.

Tanmateix, aquest és un camp en constant evolució i els principals fabricants van aportant nous i millorats materialsPer això, quan vagis a comprar les teves ulleres de sol, busca el model que més s'adeqüi al teu estil i trets facials ... però, sobretot, pensa per què vas a utilitzar les teves ulleres i quin tipus de lents necessites per protegir la teva vista.


Ulleres de sol per la muntanya
Un clàssic : les mítiques Julbo Micropores
Per parlar d'ulleres específiques i sense ànim de voler fer publicitat posarem com a exemple la reconeguda marca Julbo.

La marca francesa, fundada el 1888 per Jules Baud, destaca per l'alta qualitat dels seus materials, així com per una important línia d'investigació, que l'ha portat a ser pionera en la introducció de nous materials i avanços tècnics per a les seves lents.

Potser un dels secrets de l'èxit dels seus dissenys sigui que treballen en col · laboració amb professionals dels esports i activitats a què destinen els seus productes: l'Escola Francesa d'Esquí i Alpinisme, l'Escola Nacional de Vela, ... o esportistes d'elit.

Això els permet oferir productes totalment adaptats a les necessitats dels esportistes: alta protecció, resistència, lleugeresa, bon "grip" (unió) ... i una estètica en constant concordança amb les últimes tendències en cada camp.

Julbo Explorer, l'evolució natural de les Micropores; un model on el metall ha donat pas a un material molt més lleuger i emmotllable, que permet oferir un major "grip" i comoditat, gràcies a sistemes com les varetes regulables 360 º o la introducció d'avenços com el sistema "full venting", un sistema de ventilació que evita la formació de baf dins de les lents.

A més, els mítics protectors de pell s'han substituït per nous suports extraïbles, que ens permeten, en acoblar els protectors, estar totalment protegits a la muntanya.

Respecte a les lents, Julbo disposa d'una àmplia varietat de vidres:

Lents NXT: Tecnologia de lents orgàniques amb una fabricació tipus mineral que els atorga transparència i durabilitat. Totes les lents NXT són fotocròmiques, adaptant el percentatge de llum visible que deixen passar a la intensitat solar de cada momentLents Spectron: Fabricades en Policarbonat, són lleugeres, però amb una gran resistència als cops. Són lents molt polivalents, idònies per a la majoria dels esports
Lents Alti Arc: Vidres minerals de qualitat òptica superior i molt resistents a les ratllades i cops. Són idònies per a condicions extremes: Alta Muntanya, Desert ... Els seus diferents tractaments els permeten eliminar els reflexos molestos i reforçar la filtració de llum 
Informació extreta de opticasobrarbe.blogspot.com.es


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!