1 de febrer del 2014

Fascitis Plantar



Dolor a la zona del taló o en tot el recorregut de l’arc plantar, sobretot al matí al llevar-se del llit i posar el peu a terra, o quan portem una estona asseguts i ens aixequem. Durant el dia sembla que les molèsties milloren però al vespre torna a donar la murga, a més, és bastant dolorosa a la palpació. És més o menys una descripció de la simptomatologia d’una fascitis plantar.

La fàscia plantar és l'embolcall que cobreix els músculs del peu , estenent-se des dels dits fins a l'os del taló o calcani .

La fascitis és la inflamació del teixit que envolta la musculatura de la planta del peu per estirament o sobrecàrrega.

És habitual tant en esportistes com en persones inactives, les causes son molt diverses: un mal calçat o un canvi de calçat, alguna modificació de la trepitjada o de la manera de moure el peu, una mala planificació d’un entrenament, un peu molt pronador, augment de pes, presencia d’un espoló calcani,...

Per exemple , en començar la temporada , després d'estar un temps sense caminar o córrer , o quan ens iniciem en un tipus d'exercici al qual no estem acostumats. En acabar l'estiu , després d'utilitzar molt temps les xancletes o d'haver caminat descalç per la piscina o per la platja.

Quan es lesiona la fàscia , es fa sensible a la palpació tota la planta del peu, però , a mesura que augmenta la tensió, el dolor es fixa prop del taló i la zona davantera de l'os calcani es torna molt sensible a la pressió. Justament on s'insereix el feix fibrós de la fàscia .

El taló fa mal al caminar i córrer , i al posar-se dret després d'estar una estona assegut . També fa mal quan s'estén la planta del peu tirant dels dits cap a nosaltres i després d'una caminada o entrenament fort , quan ens refredem .

Quan la lesió es torna crònica , qualsevol frec de la sabatilla o el calçat , fins i tot caminant de pressa , desperta el dolor . Pot disminuir un cop s'ha escalfat la zona , per tornar a incidir a manera de " punxada " molt localitzada quan es torna a refredar.

Les molèsties són gairebé sempre passatgeres i desapareixen per si soles . Però si persistissin hem de buscar una solució ràpida , ja poden convertir-se en cròniques si no n'eliminem la causa.

El tractament habitual, és una combinació de repòs i crioteràpia (gel), per baixar la inflamació, descàrrega muscular i estiraments varis, sobretot de la fàscia i el tendó d’Aquil·lees, i si el problema continua, visita obligada al podòleg que ho solucioni amb unes bones plantilles per evitar constants recaigudes.

Hauríem de rebutjar com a primera opció la infiltració ( sobretot si inclouen corticoides en la barreja ) , abans recorrerem a :
* Massatge de descàrrega dels músculs curts del peu i de tota la planta , amb friccions curtes longitudinals. .
* Massatge transvers profund en la inserció del calcani.
* Estiraments dels músculs curts del peu i llargs de la cama: planta del peu i bessons.
* Aplicació generosa de gel després de fer activitat i en acabar el dia .
*
Embenat funcional específic plantar amb esparadrap tipus " taping " per evitar la inflamació per repetits impactes .
* Talonera de descàrrega o arc ortopèdic de descàrrega.

Per tal de prevenir l’empipadora fascitis podem realitzar estiraments i exercicis de tonificació de la musculatura del peu dins del nostre entrenament. Un dels estiraments possibles és fer estiraments de l'avantpeu cap a nosaltres durant 20 segons.


Més informació : www.annapurnabcn.com o runners.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!