18 de gener del 2014

Tiramisú: Toscana o Veneto



La Toscana i el Veneto reclamen el naixement d'aquestes postres ... Establir qui té la raó és difícil , en gran part pel temps transcorregut que limita tota possibilitat d'una comprovació objectiva .
A continuació us presentem dues versions sobre els seus orígens.


Origen a la Toscana . Versió Segle XVII

S'explica que aquestes postres van veure la llum a Siena . Va ser en una visita del llavors Gran Duc de Toscana , Cosimo III de Medici , qui va apreciar aquesta especialitat que en el seu honor , va ser batejada " Zuppa inglese " . Al marxar el Duc de Siena, es va endur la recepta cap a la seva  cort de Florència .

Va ser així que la " Zuppa inglese " es va fer famosa. Va traspassar les fronteres del gran ducat per arribar a Treviso i després a Venècia , on , es va convertir en el dolç preferit dels cortesans , ja que li atribuïen propietats excitants i afrodisíaques .

Tant és així, que es va difondre el costum de consumir-ne abundants porcions abans de cada trobada amorosa . Aquesta és la raó per la qual la " Zuppa inglese " va canviar de nom i va anomenar-se  " tiramisú " ( tira -mi -su , és a dir , aixecar l'ànim )


Origen a Veneto . L'altra versió

El 1968 , el tiramisú va sortir dels burdells de Treviso. En aquests llocs , la "mestressa" oferia als clients un dolç dient-los-hi amb cortesia aquestes paraules : "Te , agafa-ho , que et dono una cosa que " te tira su " ... "
Aquestes postres van rebre el suport del xef Alfredo Beltrame ( mestre de l'hostaleria veneta i fundador de la cadena de restaurants Toulá amb seu a la ciutat de Treviso , a Veneto ) .

Gràcies a ell , les postres van arribar a la seva cadena de restaurants i es van fer famoses.

En la majoria dels llocs s'hi explica la versió de Veneto , però també cal considerar les altres ja que la història pel que fa a l'origen d' aquestes postres s'ha anat modificant a través dels anys.


LA RECEPTA ORIGINAL

INGREDIENTS

L'ingredient sòlid i sec poden ser Savoiardis,  galetes , pa de pessic, biscuits , etc .
Dels ous se'n separen les clares i es baten  a punt de neu.  Avui en dia és molt habitual afegir als ous nata muntada o formatge fresc .

El formatge que se sol utilitzar en el tiramisú és el mascarpone (per la seva dolçor i consistència natosa ) , no obstant això, es pot fer servir qualsevol formatge fresc ( sense gust marcat ) que, un cop batut , es pugui convertir en una crema.

Al cafè ( en principi , cafè sol ) , se li pot afegir algun tipus de licor per aromatitzar i reforçar-ne el gust .
Finalment , és habitual empolvorar les postres amb cacau en pols per provocar sensació de contrast amb el dolç i per reforçar el regust a cafè.

Format normalment a base de capes alternes de galetes i crema , es deixa assentar durant unes hores a la nevera abans de ser servit .

Els Savoiardis ( denominats també Lady Fingers - Dits de Dama - en anglès o " vainilles " ) són una espècie de galetes dolces , seques , lleugeres , molt esponjoses , allargades i amb els extrems arrodonits . Avui dia són coneguts pel seu ús més comú en l'elaboració del tiramisú , on són remullats en un fort cafè exprés i barrejats amb una crema dolça de mascarpone , formant així unes de les postres més típiques de la cuina italiana .

El mascarpone és un formatge originari del nord d'Itàlia ( Lombardia ) . És un formatge fresc obtingut per l'elaboració de crema de llet , nata i àcid cítric o àcid acètic .


PREPARACIÓ
400 Grs . de formatge mascarpone
3 Ous
1 Paquet de galetes o biscuits ( Biscotti Savoiardis o Lady Fingers )
3 Cullerades de sucre
4 Vasets de Cafè calent ben carregat
1 Vaset de Porto o un licor dolç
Xocolata Amarga  ratllada
Cacau en pols

Primer batrem els rovells d'ou juntament amb el sucre fins que quedin ben escumosos. A part haurem batut bé les clares muntades a punt de neu .

Quan les clares estiguin a punt neu , les unim als rovells batuts en el pas anterior , barrejant suaument amb una espàtula .

Afegim a la preparació el formatge mascarpone , barrejant els ingredients suaument amb una espàtula .

Mentrestant fem el cafè i l'aboquem en un bol per que es refredi una mica.


Passem les galetes per la barreja de cafè i licor i les anem posant una al costat de l'altra en un recipient  que puguem portar a taula , formant una capa .

Cobrim  la primera capa de galetes amb la crema de mascarpone i la empolvorem amb el cacau en pols i la xocolata ratllada .

Repetim el procés dues vegades més , acabant l'última capa amb la crema de mascarpone .

Finalment , és habitual empolvorar les postres amb cacau en pols per provocar sensació de contrast amb el dolç i per reforçar el regust a cafè.

Es deixa assentar durant unes hores a la nevera abans de servir.

Paulo Maggi  ( www.vivetoscana.con )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!