13 de gener del 2014

Les Botes SI, però els Mitjons TAMBÉ



Quan comencem a fer senderisme o ens iniciem en el Trail Running, una de les nostres primeres compres són unes botes o unes sabates de trail running.

Probablement ens informem abans per internet del què hem de tenir en compte a l’hora de comprar el calçat per a la pràctica de la nostra activitat a la muntanya i un cop a la botiga ens passem una estona emprovant models, demanem si tenen Gore-Tex, si la sola és Vibram. Parlem de grip i de drop. De canyes altes i de reforços. En resum, hi dediquem molt de temps i fem bé, ja que portar un mal calçat ens pot fer malbé la sortida.


Però hi ha una peça que va íntimament lligada al calçat i que la tenim totalment oblidada: els mitjons.

Escollir uns bons mitjons és tant important com trobar les botes que millor ens vagin. Si comprem unes botes de senderisme però portem uns mitjons qualsevol, ens pot acabar sortint igualment la maleïda butllofa. I el mateix passa a l’inversa. Mitjons i sabates són un pack.

Avui en dia, igual que passa amb la roba, els teixits i materials dels mitjons han evolucionat molt. Podem trobar mitjons fabricats en llana merino, Primaloft, Thermolite o Coolmax. O mitjons fabricats amb un combinació de materials. El que és important és que siguin mitjons tècnics.

Què hem de tenir en compte quan comprem uns mitjons:

  • L’activitat que farem: no serà el mateix un mitjó per a travesses de diferents dies que un per fer una caminada lleugera de poques hores.
  • L’estació de l’any: els materials són molt diferents si fem senderisme o trekking a l’estiu que a l’hivern. A l’estiu s’acostuma a treballar amb Coolmax i merino i a l’hivern amb Thermolite, Primaloft o Merino.
  • El tipus de botes: això ens condicionarà l’alçada de la canya del mitjó.


A part d’això també hauríem de tenir en compte les següents característiques del mitjó:


  • Que no tingui costures o que si les té, siguin planes. Així evitarem que ens fregui el peu i ens faci ferida.
  • Que tingui reforços en les parts on hi acostuma a haver més fricció: taló i planta dels dits.
  • Que s’adapti el millor possible al nostre peu. Així per a les dones és important que intentem comprar mitjons per a nosaltres: seran més estrets i petits. Si el mitjó ens va gran o ens fa arrugues ens pot acabar fent llaga.
  • Si portem una bota de canya alta buscarem mitjons més llargs. Si comprem un mitjó massa curt ens pot acabar fent ferida darrera la cama.
  • Que estiguin fabricats en una combinació de materials tècnics. 


La majoria dels mitjons tècnics que hi ha al mercat estan fabricats en dues o 3 capes. La primera capa és la que absorbeix la suor a l’estiu o la que ens manté el peu sec i calent a l’hivern. Estaríem parlant de Coolmax o Primaloft, Thermolite, Merino...

La segona capa, en cas que hi sigui, acostuma a ser una fibra natural com la llana merino o el tencel (més utilitzat a l’estiu). La fibra natural treballa expulsant la suor cap enfora ajudant a mantenint-nos el peu sec. A més, té propietats antibacterianes.

Finalment la tercera capa acostuma a ser una poliamida o nylon que el que fa és donar més resistència al mitjó allargant-ne la seva vida. En molts casos també hi trobem elastan (lycra) que li dóna elasticitat i ajuda que el mitjó quedi ben subjecte al peu i no es mogui evitant les llagues o ferides per fricció.

Els mitjons, igual que les botes, us poden condicionar l’èxit de la vostra sortida a la muntanya i és important que hi presteu atenció.




Informació proporcionada per Annapurna Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!