9 de desembre del 2013

Parcs Naturals a l'Empordà



Parc Natural del Montgrí

La presència d’un paisatge singular, configurat per un litoral amb penya-segats, cales i platges que s’endinsen en uns fons marins d’indubtable valor ecològic, un massís muntanyós que s’alça entre les planes al·luvials del Baix i l’Alt Empordà i els aiguamolls que forma el riu Ter quan desemboca a la badia de Pals, fan del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter un indret únic a Catalunya.



Paisatge

El massís del Montgrí, imponent imatge que recorda la figura d'un bisbe adormit i estirat que amb la punta dels dits dels peus sembla voler comprovar la temperatura de les aigües de la Mediterrània. Pla va qualificar el castell del Montgrí com el «botó de la roda de l'Empordà» i la «flor de pedra del país» .

Aquest petit territori engloba una bona representació de gairebé tots els paisatges mediterranis més preuats des dels fons submarins a les cales i de les cales als cims perfumats amb l'olor de la farigola i el romaní.
L'Espai d'Interès Natural del Montgrí configura una unitat de relleu singular dominada per un altiplà amb petites elevacions, situada entre la plana baixa del Ter i el golf de Roses. Els cims més alts són els situats al sud-oest i la franja litoral s'estén al llarg de gairebé 10 km entre el cap de la Barra i cala Montgó, i és l'únic exemple a Catalunya de penya-segats excepcionals de gairebé 100 m d'alçada i d'origen calcari.

La geomorfologia de la costa és molt diversa, i origina diferents accidents com caps, cales, golfets, illots, arcades o coves, que en conjunt constitueixen un paisatge d'excepcional bellesa, que ha estat modelat sobretot per l'acció del mar.

Un altre factor paisatgístic particular és l'existència d'una duna continental a la banda est del massís, formada principalment per l'acció dels vents de tramuntana que han portat gran quantitat de sorres des de l'Alt Empordà al llarg dels anys.

Les dures condicions climatològiques degudes al vent, a la salinitat i a les dejeccions dels ocells marins condicionen fortament la vegetació de les illes.  Les particularitats florístiques del Montgrí vénen donades per la mateixa singularitat del relleu, la morfologia càrstica, el sòl magre i pedregós i el clima marcadament mediterrani.

Les formacions arbustives de garriga ocupen la major part de la seva superfície.
 
La pineda de pi blanc amb sotabosc de garriga en constitueix la unitat majoritària i, en canvi, la distribució de l'alzinar és molt escassa.

Cultura i història

El massís del Montgrí constitueix una de les ocupacions humanes més antigues de Catalunya. La situació del massís i la seva naturalesa càrstica han permès conservar restes arqueològiques de gran rellevància que situen les primeres ocupacions humanes ara fa uns 300.000 anys, quan les coves oferien un refugi natural a l'home caçador i recol·lector.

El cau del Duc de Torroella de Montgrí és la cavitat més gran habitable del massís, on conflueixen tota una sèrie de factors que la van fer apta per a l'ús com a campament base d'un ampli territori. El cau del Duc d'Ullà, més petit, va ser utilitzat per l'home sobretot per a la caça de la cabra i el cérvol.

Les cavitats tornen a utilitzar-se en el neolític com a lloc d'enterrament. Les cavitats sepulcrals constitueixen l'únic exemple de construcció dolmènica al Montgrí.

La gran riquesa de jaciments de l'edat antiga s'atribueix a la situació geogràfica de la plana del baix Ter i el massís, que en aquell moment es trobava enmig dels dos grans focus de desenvolupament de Catalunya: Empúries al nord i Ullastret al sud. També hi són manifestos els assentaments d'època romana.

L'art romànic és el més representatiu de l'edat mitjana als pobles de la plana i al voltant del massís, fet que s'explica amb la coincidència del naixement d'aquests pobles i el desenvolupament del romànic.

Els temples d’època gòtica no són tan nombrosos a la plana, tot i que el municipi de Torroella de Montgrí, que es va convertir durant els segles XIII i XIV en una de les poblacions empordaneses més destacades, és un exemple únic d’ordenació urbanística que segueix el model de l’antiguitat.

Situada a cavall dels segles XVIII i XIX, al Montgrí existeix una
arquitectura tradicional, obra de grups de persones anònimes i vinculada a l'explotació agrícola i industrial del massís, constituïda per elements d'arquitectura de pedra en sec, com les barraques, feixes, marges, eixarts, pous, forns de calç, etc.


Parc Natural del Cap de Creus

Dins de la unitat dels Pirineus, el cap de Creus, el Canigó, la pica d'Estats, la Val d'Aran i la Cerdanya formen el que es coneix com a zona axial, la qual correspon a la zona formada per les roques més antigues i constitueix l'eix orogràfic de la serralada.

Paisatge

El paisatge vegetal del cap de Creus és de naturalesa bàsicament mediterrània, amollat als paràmetres bioclimàtics que són propis de la regió. Hiverns assuaujats per la presència de marina i estius tan eixuts com perllongats són els condicionants comuns a aquesta mena d'ecosistemes. Aquí el vent de tramuntana té un paper fonamental, sia modelant amb la seva persistència les diferents espècies, o bé aportant condicions d'hàbitat encara més estrictes.

Pocs espais a casa nostra aparenten més bravesa i aspror, amb regust de terres inhòspites i indomables, i alhora serven bagatges culturals i empremtes humanes tan llunyanes i pregones que han condicionat de totes totes el seu paisatge vegetal.

L'actual paisatge del cap de Creus és hereu dels
espais agrícoles que es van començar a obrir finalitzat el primer mil·lenni i que, amb diferents alts i baixos al llarg de la història, van perdurar fins a les darreries del segle XIX i començaments del segle XX.

El caràcter rocallós del terreny i el seu clima esventat i ressec han permès a les diferents comunitats vegetals créixer i senyorejar arreu de les antigues feixes.
 
Per raons d'accidentabilitat del relleu, naturalesa del substrat les àrees més costaneres van restar al marge de l'activitat agrícola. Consegüentment han mantingut en bona part la seva vegetació primigènia.

Les roques són un element tothora habitual del paisatge creusenc. A banda dels roquissars i els penya-segats arran de mar, les terres de l'interior se'ns presenten curulles d'afloraments de tota mena. De fet, la roca i l'estrat arbustiu són els components que més caracteritzen l'escenari de la zona.

L'activitat humana i els peculiars factors climàtics del cap de Creus condicionen la seva coberta vegetal. Per un costat cal tenir present que bona part del terreny no és més que una immensa vinya abandonada assentada en feixes sostingudes per murs de pedra i, per l'altre, la utilització de l'espai per pasturar-hi ha ocasionat repetits incendis que han marcat el paisatge. A més, la freqüència i la persistència del vent fort, sobretot de tramuntana, que aixuga l'ambient i aporta salinitat a les plantes i al sòl, condicionen una vegetació peculiar que s'hi adapta.

Les espècies arbòries no ocupen gaire extensió; les més freqüents són el pi blanc i la surera. De manera molt puntual en algunes rieres trobem l'om, el freixe, l'avellaner o els salzes. Als llocs més obacs i arrecerats apareixen l'alzina i el roure martinenc.

Les màquies i les brolles ocupen la major part de la superfície.

A la zona litoral, hi trobem les plantes més adaptades al vent i a la salinitat, les quals costitueixen sens dubte la vegetació més interessant del Parc i que no té rèplica enlloc del litoral català.

Cultura i història

La serra de Rodes i el cap de Creus van ser de les primeres zones habitades d'Europa. L'home va aprofitant els recursos que li ofereix la natura, la qual cosa li permet adequar tècniques que l'ajuden a explotar els recursos naturals en benefici seu i a passar d'una economia predadora a una economia productiva en la qual no depèn tant de la natura, sinó que ell mateix busca les eines amb les quals pugui cobrir les seves necessitats. La zona del cap de Creus té un nombre elevat de monuments megalítics

Al Parc Natural hi podem trobar tres tipus genèrics de megàlits: els sepulcres de corredor (cambra funerària amagada dins d'un túmul), les galeries catalanes (deriven dels sepulcres de corredor, però eixamplen el passadís per tal d'encabir-hi un nombre més gran d'inhumacions) i els dòlmens simples (cambres funeràries de reduïdes dimensions que no disposen de corredors).

Altres elements que podem veure al Parc Natural són els menhirs i les inscultures (gravats fets per repicament).

Els grecs, romans i fins a l'edat mitjana l'agricultura és el sector econòmic bàsic. Sent l'oli i la vinya el més destacat. També són importants els cereals i com a conreus secundaris fruiters i horta).

El segle XVIII és el segle del creixement econòmic. Es formen poblacions noves, com ara el Port de la Selva i Colera i d'altres com Figueres creixen molt.

Als aiguamolls, l'explotació únicament ramadera de vaques i cavalls comença a declinar a favor del conreu de blat, alfals, etc.

Al cap de Creus i a l'Albera hi predomina la vinya i, en menor proporció, l'olivera. Les terres restants són garrigars al cap de Creus i boscos de suros a l'Albera. A més de l'agricultura, hi havia explotacions extensives ramaderes.

El 1879 arriba la fil.loxera que s'escampa a tota la comarca. Pel que fa a l'olivera, pateixen la gelada de l'any 1959.

Aquesta etapa coincideix amb l'inici del turisme a la comarca, i comença un desenvolupament urbanístic que fa que moltes poblacions creixin desmesuradament i amb un tipus d'edificació consistent en blocs de pisos. El turisme esdevé un dels recursos econòmics més potents a les comarques litorals.


Podeu trobar més informació a la web: http://www.gencat.cat/parcs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!