2 de desembre del 2013

Com escollir el Sac de Dormir




Avui en dia el mercat ens ofereix un ventall molt ampli de sacs de dormir en funció de l’activitat que anem a fer, el material amb el qual estan  fabricats  o l’època de l’any que el farem servir.
Això fa que a vegades no sigui fàcil escollir el que més ens convé. En aquest article ens agradaria ajudar a aclarir alguns dels conceptes al voltant dels sacs i donar-vos algunes indicacions a tenir en compte a l’hora de comprar un sac.
Podem dividir els sacs de dormir en dos grans grups en funció del material aïllant:

          * Sintètics
          * Plumes 

Els sacs de fibres sintètiques tenen generalment menys capacitat tèrmica que els de plumes amb el mateix volum. D’altra banda, són uns sacs recomanats en indrets amb molta humitat ja que retenen la seva capacitat tèrmica quan estan mullats i s’eixuguen molt ràpidament. Són fàcils de rentar.
Els sacs de plumes són millors aïllants tèrmics però perden capacitat tèrmica en llocs on hi ha uns alts índex d’humitat o si s’ha mullat. A part, triga més a eixugar-se. Un altre punt important a tenir en compte és que els plumes són més lleugers que els sintètics i són més comprimibles. D’altra banda, són més delicats que els sacs sintètics: s’han de rentar menys sovint que els sintètics i amb productes especials.
Alhora d’escollir un sac de plumes haurem de tenir en compte les següents característiques, que bàsicament ens condicionaran la qualitat del sac i la seva capacitat tèrmica:
Qualitat de la pluma. En general tots els productes que porten pluma treballen amb dues qualitats:
  • Duvet: és la pluma de més qualitat, la més aïllant i que és més comprimible.
  • Pluma: una pluma més gran, més basta i menys capacitat tèrmica.
En els sacs (o altres productes amb plumes) la qualitat de la pluma ve donada en percentatges: 80/20, 90/10, etc. La primera xifra ens dona el % de duvet i la segona de pluma. Com més alta sigui el % de Duvet, més alta serà la qualitat de la pluma del sac.
Fill Power o capacitat de guanyar volum del sac. El Fill power es medeix amb CUINs (cubic inches). Com més fill power, o sigui, com més Cuins, millor aïllament tèrmic. El Fill power va dels 400 als 850 Cuins.
Altres característiques que hauríem de tenir en compte:
       *  Teixit exterior i interior (generalment nylons o fibres ripstop per oferir resistència al sac en el cas del teixit exterior i cotó o fibres sintètiques en el cas del teixit interior)
         * Costures
         * Collarí tèrmic
         * Caputxa
*         Forma del sac (els sacs mòmia seran els idonis en climes freds i els rectangulars per a climes més calurosos).
Aquests elements poden contribuir a millorar el nostre confort dins del sac.
Així doncs, els materials i la construcció del sac condicionaran les temperatures dels sacs. Per normativa, tots els sacs venuts a Europa haurien de portar etiquetat 3 temperatures: Temperatura de Confort, Temperatura límit i Temperatura extrema.
  • Temperatura de confort: és la temperatura en la qual una dona en una posició relaxada no tindria ni fred ni calor.
  • Temperatura Límit: és la temperatura a la qual un home en una posició relaxada no tindria ni fred ni calor.
  • Temperatura Extrema: és la temperatura a partir de la qual una dona en una posició relaxada podria tenir problemes de salut i hipotèrmia.
Alhora de comprar el sac només ens hauríem de fixar en la temperatura de confort i la límit (entenent com la temperatura límit la temperatura màxima que creiem que estarem).
Cal tenir en compte que aquestes temperatures s’han calculat en un laboratori en unes condicions controlades. A la muntanya, les condicions són canviants. A més el nostre confort tèrmic  variarà en funció del nostre metabolisme, si hem menjat i hidratat bé, del cansament....

Informació Extreta del Blog de la Botiga Annapurna de Bcn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!