10 de desembre del 2013

Inversió Tèrmica: Anem a la Muntanya !



Inversió tèrmica és un concepte que sovint surt a les previsions del temps en els dies d'hivern i anticicló, però, què vol dir exactament?

És paradoxal que, normalment, com més amunt pugem a una muntanya més fred hi faci, ja que tendim a estar més a prop del sol, però el fet que la terra acumuli calor d'una manera similar a com ho fa, per exemple, el cos humà, provoca que a les capes baixes de l'atmosfera en condicions normals la temperatura sigui més alta. Normalment a la superfície de la terra hi fa més calor, i la temperatura tendeix a baixar a mesura que ens enfilem.

Això passa tot i que l'aire fred tendeix a pesar més que l'aire càlid.


Si habitualment fa més fred en alta muntanya que no pas a les fondalades de les valls, durant els dies d'anticicló passa just el contrari.

Amb inversió tèrmica, les temperatures de les fondalades de les valls són força més fredes que les de mitjana o alta muntanya.

Això és perquè el vent tendeix a encalmar-se i l'aire fred de la nit i la matinada, més dens i pesant, es diposita i s'acumula al fons de la vall, i dóna temperatures clarament per sota dels zero graus.

Per contra, en cotes mitjanes i altes de muntanya trobem un matalàs o capa d'aire càlid, més lleuger i menys dens, que permet temperatures a 2.000 i 2.300 metres superiors als zero graus.

Les diferències entre les temperatures, a primera hora del matí, entre el fons de la vall i l'alta muntanya poden superar els 10 graus.

Aquest fenomen meteorològic es dóna en situacions atmosfèriques d'estabilitat total i amb el vent en calma, a les valls del Pirineu i també a la Depressió Central on es produeixen boires persistents.

S'intercanvien els papers i entre les dues masses d'aire es forma un tap, una mena de sostre invisible que engabia l'aire més pròxim a la superfície.

Es parla, doncs, d'inversió tèrmica perquè s'inverteix el comportament normal de la temperatura: si habitualment els termòmetres marquen valors més baixos a muntanya i més alts a les valls, quan es dóna la inversió tèrmica passa just al revés.

En els dies d'inversió tèrmica es formen boires a les valls i habitualment en muntanya es quan podem observar el "Mar de Núvols".

Un altre efecte de la inversió tèrmica és que augmenta la contaminació, ja que tota la pol·lució que generem queda tancada per moments al nostre voltant. Això passa sobretot al matí, ja que en molts casos l'escalfor del sol durant el dia és suficient per trencar aquest sostre invisible i remenar les dues masses d'aire. 

En condicions d'inversió tèrmica es pot provocar una contaminació atmosfèrica de conseqüències greus per a la salut dels éssers vius. La concentració dels gasos tòxics pot arribar a ser fins a 10 vegades més alta que quan no hi ha inversió tèrmica. 

Condicions d'inversió tèrmica de llarga durada amb contaminants de diòxid de sofre i partícules de sutge (el famós smog) van causar la mort de milers de persones a Londres, Anglaterra en 1952 i a la Vall de Ruhr, Alemanya el 1962. Actualment a Tòquio i a altres ciutats es prenen mesures per disminuir el consum de calefacció i l'ús de vehicles si es produeixen aquestes condicions.

Generalment, la inversió tèrmica s'acaba quan s'escalfa el sòl amb la qual cosa es restableix la circulació normal en la troposfera.

Algunes dades d'aquesta mateixa setmana. 10 de desembre del 2013, a les 6 del matí les diferències superaven els 10 ºC entre els valors de muntanya i els de fons de vall.

  • 12 ºC de diferència a la Cerdanya: Malniu a 2.300 metres, 2 ºC i Das a 1.100 metres, -10 ºC.
  • 12 ºC de diferència a Osona: Puig Sesolles a 1.700 metres, 6 ºC i  Vica a 500 metres, -6 ºC.
  • 11 ºC de diferència a la Noguera: Montsec d'Ares a  1.500 metres, 7 ºC i  Baldomar a 400 metres, -4 ºC.
  • 10 ºC de diferència a la Conca de Barberà: Rojals a 1.000 metres, 10 ºC i l'Espluga de Francolí a 500 metres, 0 ºC.
  • 8 ºC de diferència a l'Alta Ribagorça: Boí a 2.500 metres, 2 ºC i Barruera a 1.100 metres, -6 ºC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!