25 de novembre del 2013

La protecció ocular en les activitats a l'aire lliure



A continuació us explicarem alguna cosa sobre la importància de protegir els nostres ulls durant l'activitat a l'aire lliure per a prevenir possibles patologies oculars.
 
Durant la nostra pràctica esportiva a l'aire lliure ( senderisme, raquetes de neu, ... ), estem exposats a les condicions atmosfèriques. Així doncs, ens protegim amb bon calçat , bona indumentària , crema solar i de vegades ens oblidem de les ulleres de sol. En general , la salut ocular no la tenim excessivament present i tan sols mitjançant les campanyes de prevenció s'ha aconseguit l'ús generalitzat d'ulleres en les activitats on la neu hi està involucrada .

Sabem que l'ull humà només pot veure l'anomenada llum visible , que abasta les longituds d'ona que oscil · len entre 400-700 nm . Per tant , fora d'aquest espectre hi ha la llum Ultraviolada i la Infraroja .

En aquest article intentarem mostrar per que hem d'utilizar rutinàriament una ullera de sol i que hi hem de buscar perquè ens protegeixi convenientment , encara que abans parlarem una mica sobre la radiació ultraviolada .

Hi ha múltiples patologies associades a la Radiació UV algunes de les quals es mostren de manera aguda, són les més freqüents i conegudes i que ens alliçonen perfectament per no tornar-nos a descuidar i les altres que es manifesten de manera tardana i són conseqüència directa de la quantitat de dosi acumulada al llarg de la nostra vida . Aquestes són les realment greus ja que inclouen la patologia tumoral i degenerativa . La llum Ultraviolada és per definició la que es troba per sota de 400 nm de longitud d'ona i es coneix col · loquialment com a llum negra .

Aquesta llum és nociva per la seva capacitat de provocar efectes cancerígens degut a la seva facilitat per dur a terme mutacions . L'atmosfera i en concret la capa d'ozó s'encarreguen de filtrar la quantitat total de raigs UV que ens arriben , tant és així que els Raigs UV- C ja no arriben. Per contra els raigs UV- A es filtren a la capa d'Ozó i els Raigs UV -B es filtren mínimament tot i que tenen com hem esmentat un gran poder de mutació.

Hi ha un índex de radiació UV que ens informa de la intensitat de radiació a la qual ens exposem en funció de múltiples variables i per tant de la capacitat lesiva d'aquesta radiació .

Patologies Agudes associades al Sol ( Radiació UV ) : Aquestes es manifesten clarament en les hores posteriors a l'exposició solar.
- Conjuntivitis .
- Queratitis .
- Blefaritis .

Patologies Cròniques associades al Sol :
- Catarates.
- Pterigon .
- Retinopaties
- Degeneració Macular .
- Patologia tumoral .

Sabem doncs que necessitem protegir els nostres ulls de l'acció directa del sol, evidentment amb una ullera que reuneixi unes característiques determinades. Però en que ens hem de basar per escollir la nostra ullera de sol .

L'elecció de les ulleres no ha d'estar influenciada per l'estètica sinó que hem de tenir en compte factors com: una lent adequada , reconeguda i que hagi passat els controls i estàndards de qualitat i que sigui un model específic per a l'ús que li donarem .

Segons dades del Col · legi d'Òptics i Optometristes , més del 50% d'ulleres venudes a Espanya no realitzen una correcta protecció contra els raigs UV i això és força preocupant ja que tornem al raonament de sempre , Sabatilles de 150 euros que aguanten 800 kms , Barretes , Gels , Suplements , armilles , Goretex , etc . i ulleres ... les que em quedin bé ...

Quins requisits han de complir les ulleres de sol ?
La part fonamental d'una ullera ha de ser la lent i aquesta ha de complir amb un nivell de protecció enfront dels raigs UV que el fabricant ens ha de dir. A més ha de mostrar un segell en el seu model que és la marca CE ja que la presència d'aquesta marca garanteix que es compleix la normativa europea que estableix 5 nivells de filtre de llum solar .

Nivells de filtre de llum solar:
L'estàndard europeu EN 1836:2005 + A1 : 2007 ( UNE -EN 1836:2006 + A1 : 2008 versió oficial en espanyol ) estableix els següents nivells en funció del percentatge de llum que transmet la lent .

0 : Transmet del 80 al 100% de la llum .
1: Transmet del 44 al 80%
2: Transmet del 19 al 43%
3: Transmet del 9 al 18%
4: Transmet del 3 al 8%

Tipus de Lent
Un cop sabem quin és el grau de filtre solar buscarem un model de lent acord amb la nostra activitat . Així tindrem diferents colors en la lent amb la seva especial indicació.

  • Lents Grises : es consideren neutres i són especialment recomanades per al seu ús en la conducció .
  • Lents Verdes o Marrons:  especialment recomanades per al seu ús en aire lliure .
  • Lents Vermelles: augmenten el contrast i són útils en condicions de poca il · luminació.
  • Lents taronges o grogues: augmenten més el contrast que les anteriors i són especialment aptes per a situacions de poca il · luminació.
  • Lents Blaus o Violetes: l'única indicació és estètica .

Recordem que la tintura d'una lent no li dóna poder de filtre.

Una altra característica a tenir en compte és la polarització de la llum que implica el canvi que es produeix en el feix de llum en incidir sobre una superfície plana com és la neu , aigua , asfalt mullat , etc . Això fa que aquest reflex provoqui un major dany que la llum en si mateixa . Per això existeixen les lents polaritzades que estan aconsellades principalment en els esports de Neu i Nàutics .

Finalment citarem una altra característica d'algunes lents que és la lent fotocromàtica, és aquella que és capaç de respondre a la intensitat de la llum UV enfosquint en condicions d'alta lluminositat i aclarint en les condicions de baixa .

Aquesta característica és molt important per a esports com la BTT o el Trail Running , sobretot quan passem per boscos o en canvis de condicions meteorològiques . L'únic problema d'aquest tipus de lent és que amb el temps perd aquesta propietat.

AUTOR : César Canals Hortelano . FEA Servei d'Urgències Hospital Verge de la Llum de Cuenca i Especialista en MFiC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!