11 de novembre del 2013

Com vestir-se per la muntanya: les 3 capes



La roba de muntanya i els materials han anat evolucionant al llarg del temps. En els últims anys aquesta evolució s’ha accelerat (en part degut a l’augment de la pràctica dels esports outdoor) comportant l’aparició de nous teixits i materials que ens aporten més seguretat i benestar en les nostres sortides per la muntanya. L’evolució tècnica dels teixits també fa que actualment existeixin peces de roba específiques per a cada activitat: des de peces menys tècniques per a activitats menys exigents com ara el senderisme, l’excursionisme, fins a vestimenta molt tècnica per a l’alpinisme, escalada en gel, etc.

A part de saber triar quina roba/material ens convé en funció de la nostra activitat, també hem de saber com utilitzar aquest tipus de roba i material. És important tenir en compte que algunes de les funcions  de la vestimenta de muntanya són la protecció, el confort i la seguretat. 

Segur que ja heu sentit parlar del “famós” sistema de les 3 capes. Per a les activitats outdoor s’aconsella anar vestit per capes (com les cebes!). Això dona una major efectivitat i versatilitat ja que et permetrà adaptar-te millor als possibles canvis de temperatura o condicions meteorològiques.  Els 3 tipus de capes són:

  •  Primera capa o primera pell
  • Segona capa o segona pell
  • Tercera Capa


La Primera capa:
És la que està en contacte directe amb la pell. La seva principal funció és evacuar la suor per a mantenir-nos secs evitant així la sensació d’humitat a la pell i que sentim fred. Els materials més utilitzats per a aquest tipus de roba són les fibres sintètiques (polièster, polipropilè) o la llana merino.  Les fibres sintètiques són més econòmiques i s’assequen més ràpidament, tot i que poden acabar fent mala olor. Per evitar les olors, algunes prendes porten incorporats fils de plata que eviten les pudors.

La llana merino s’utilitza tant per a primeres capes d’estiu com d’hivern. Tenen un tacte més agradable i evacuen millor l’ deixant el cos sec. A més, acostumen a fer menys pudor.

En tot cas, hem d’evitar el cotó. El cotó és molt econòmic però de seguida queda mullat i triga molt a assecar-se. Això fa que si suem, no expulsem la suor i el cos es refredi.

Idealment les primeres capes haurien de complir les següents funcions:
  • Drenatge de la suor i la humitat
  • Retenció de la calor (en el cas de les capes tèrmiques)
  • Transpirables
  • Antial·lèrgiques
Generalment aquestes capes haurien d’anar ajustades al cos però sense apretar. Han de permetre que ens puguem moure sense dificultat.

Moltes marques han patentat el seu teixit de fibres sintètiques per a primeres capes. Tot i així les més conegudes són:
  • Coolmax: fibra de poliester que transfereix l’ humitat del cos cap a l’exterior de la prenda deixant la pell seca. S’utilitza en les prendes d’estiu
  • Thermolite: de la mateixa empresa que Coolmax. Thermolite és també una fibra de polièster que ens mantindrà calents i secs. S’utilitza en les prendes tèrmiques d’hivern.

Segona Capa:
És la capa que ens posarem sobre l’anterior. La seva funció és la d’aïllar-nos tèrmicament. Aquest tipus de roba no ens “abriga” sinó que reté la calor que genera el cos, evitant que ens refredem i ajuda a l’evacuació de la suor.

Tal i com passa amb les primeres capes al mercat existeixen una gran quantitat de fibres sintètiques i naturals que compleixen aquesta funció. Tot i així, probablement les marques més conegudes són Polartec i Primaloft.

En funció de la temperatura en la que fem l’activitat, escollirem un tipus de gruix de fibra. Generalment els polars es classifiquen en 100, 200 i 300 gr/cm2.

Al contrari que en les primeres capes, les segones capes no han d’anar ajustades al cos ja que han de permetre la circulació de l’aire calent (escalfor) que general el cos per ajudar-nos a mantenir-nos en una temperatura òptima.


Exemples de segones capes són:
  • Forros polars o fleece (millor utilitzar els de fibres: més lleugers, més transpirables).
  • Plumes (només a utilitzar per descans o quan es fan activitats molt tranquil·les. La ploma reté la humitat i no transpira)
  • Jaquetes de fibres sintètiques (Primaloft)
  • Gorros, guants, etc
Algunes de les característiques d’aquestes capes són:
  • Retenció de la calor corporal
  • Evacuació de la suor
  • Pes i volum molt reduït
  • Repel.lència a l’aigua (no impermeables)


Tercera Capa:
Les funcions de la tercera capa són bàsicament 3: protegir-nos de la pluja (impermeable), protegir-nos del vent (paravents) i ajudar a evacuar la nostra suor (transpirant). En funció de l’activitat que farem podem escollir 3eres capes més tècniques (també més cares) o menys. Podríem dividir aquest grup en 3 subgrups:

1.       Jaquetes o pantalons amb membrana impermeable: aquí la primera marca que ens ve al cap és la Gore-tex. Tot i així cada cop més marques estan introduint les seves pròpies membranes, algunes de les quals donen molts bons resultats.

Aquests teixits són impermeables però transpirables (no deixen passar les gotes de pluja però si evacuen la suor). S’ha d’anar amb compte amb el concepte de transpiribilitat ja que per molt “transpirable” que pugui ser una jaqueta impermeable, si es sua molt, sempre quedarà humitat en l’interior.  Generalment aquests membranes també són molt resistents a l’abrasió i als estrips. És important que alhora d’invertir diners en una 3era capa, a part de mirar el tipus de membrana que és, també ens fixem en les costures, cremalleres si porta caputxa, etc. Les costures i cremalleres haurien d’estar termosegellades, sinó l’aigua pot entrar-hi.
En funció de la nostra activitat escollirem un tipus de membrana impermeable o una altra. Les membranes impermeables també són paravents.

2.       Paravents: igual que en el cas de les impermeables, quan pensem en tallavents, pensem en Windstopper (també de can Gore). La funció del paravents és evitar que l’aire penetri  i ens acabi refredant. Aquestes membranes no són impermeables tot i que algunes porten un tractament de repel.lència a l’aigua. Acostumen a ser més transpirables que les membranes impermeables. Com hem dit, la més coneguda és la Windstopper però cada vegada més marques aposten per treure les seves pròpies membranes.

3.       Softshells: és una peça de roba que des de fa un temps s’ha posat de moda. És una barreja de polar i tallavents. La idea era reduir el nombre de capes . No són impermeables tot i que com en el cas dels paravents estan tractats per repel·lir l’aigua i així donar una certa impermeabilitat. 
Així doncs en funció de la intensitat de la nostra activitat i de la meteorologia escollirem unes peces de roba o unes altres. Hauríem de tenir en compte que alhora d’escollir el material o la roba per anar a la muntanya el primer que hauríem de prioritzar és la nostra seguretat i confort. A partir d’aquí hi hauran altres criteris que poden influir en la nostra decisió de compra: el preu, la moda, etc.


Informació:web de la Botiga de Muntanya Annapurna de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!