24 de setembre del 2013

Els Teixits Tècnics

Quan anem a una botiga especialitzada en esports de muntanya i comencem a mirar la roba una de les coses que veiem ràpidament és el reguitzell de noms tècnics que apareixen a les etiquetes. 

Que si  Cordura, Coolmax, Goretex Pro, Primaloft, Kevlar, DWR, etc , etc... La majoria d’aquests noms fan referència a tipus de teixit, fibres, membranes o tractaments que s’ha donat al teixit.  

Alhora d’escollir el producte que necessitem, ens pot ser útil conèixer alguns d’aquests teixits.

Tot i que sempre podreu comptar amb l’assessorament d’un expert a les botigues especialitzades, us proposem un recorregut ràpid pels diferents teixits tècnics més comuns del mercat.

La majoria de peces tècniques estan fetes de Polièster o poliamida. Tots ells són polímers. L’avantatge dels polímers és que són lleugers i transpirables. A aquests teixits se n’hi poden afegir d’altres, com l’Elastane, un teixit elàstic que s’acostuma a combinar amb altres tipus de teixits per a donar-los elasticitat. Quan veieu que una peça és bi-stretch o 4way stretch, generalement vol dir que porta elastane.
Agafant com a base aquests teixits, s’han desenvolupat diferents tecnologies/fibres: 

Coolmax: fibra de polièster d’alt rendiment que afavoreix l’evacuació de la suor mantenint-nos secs. S’utilitza per a les primeres capes, mitjons, gorres, etc.

Thermolite: de la mateixa casa que el Coolmax, és també una fibra de polièster que el que fa és retenir la calor. També té una gran capacitat d’expulsió de l’humitat. Es fa servir per a primeres capes tèrmiques a l’hivern.

Thinsulate: teixit de microfibra pensat, inicialment, per competir amb la pluma. L’avantatge del Thinsulate davant la pluma és que reté menys de l’1% el seu pes en aigua. Comparat amb el Primaloft, el Thinsulate és menys comprimible i lleugerament menys calent a igual quantitat.

Primaloft: és una marca comercial i una fibra tècnica sintètica molt fina i lleugera semblant a la pluma. La gran avantatge del Primaloft davant la pluma és que és hidrofòbica. Tot i estar mullada conserva molt bé les seves propietats tèrmiques. Hi ha diferents tipus de Primaloft: One, Sport, Eco... Podem trobar peces  de Primaloft en capes intermitges o com a jaqueta exterior. També en mitjons, guants, sacs, calçat, etc.

Cordura: És una poliamida molt resistent a l’abrasió i molt dura que s’utilitza en diferents tipus de peces: motxilles, pantalons, jaquetes, botes... La seva gran resistència la fa ideal per pràcticament qualsevol activitat a la muntanya.  En funció de l’activitat a la qual van destinats, els pantalons fabricats amb Cordura, acostumen a portar reforços de Kevlar o similar.

Kevlar: segur que us sona a armilla anti-bales... doncs sí, s’utilitza en la confecció de les armilles antibales. Però en el cas de la muntanya també s’utilitza per a reforçar les zones de més erosió: espatlles, genolls, colzes...
Polartec: marca comercial. Tot i que Polartec va començar fabricant Polars, ara té més de 300 teixits en la seva llista, des de primeres capes fins a 3eres capes impermeables. És un teixit de polièster d’alt rendiment molt transpirable, lleuger i que alhora ens manté la temperatura corporal. Polartec té diferents línies de productes en funció de l’activitat que farem i les condicions meteorològiques.
  • Primeres capes, com el Polartec Powerdry (primera capa que expulsa la suor de forma ràpida mantenint-nos secs) o el Polartec Power Stretch .
  • Segones capes: Polartec Classic, Polartec Thermal Pro.
  • Softshell: com el power shield o Wind Pro.
  • Tercera Capa: Recentment Polartec ha presentat un nou producte, el  Neoshell, una tercera capa impermeable i segons el fabricant, la més transpirable del mercat.

Vibram: la més coneguda i una de les millors soles de sabates. La sola Vibram és adherent i duradora. Com en altres casos, Vibram té diferents qualitats de sola en funció de l’activitat.

Gore-Tex: qui no coneix la casa Gore? El Gore-tex és una membrana impermeable, paravents i transpirable. Aquesta membrana es lamina al teixit exterior per donar-li aquesta capacitat d’impermeabilitat i alhora transpiribilitat. La membrana Gore-Tex es pot trobar tant en tèxtil com en calçat.

En funció de l’activitat i/o tecnicitat que es vulgui existeixen 3 línies de productes Gore-Tex:
  • GoreTex PRO: membrana de 3 capes per a les activitats més exigents i tècniques. Teixit exterior molt resistent i durador. 
  • Gore-tex: impermeable, paravents i transpirable. Pensada per a les activitats outdoor com senderisme, travesses...  
  • Gore-Tex Active Shell : pensades per a activitats aeròbiques. La més transpirable de la gamma Gore-Tex. De disseny més minimalista, prioritzen la lleugeresa i la transpiribilitat de la jaqueta.

Hi ha molts més teixits o tecnologies disponibles en el mercat, però esperem que aquesta llista us ajudi.


Informació extra de la botiga d'esports annapurnabcn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!