2 d’agost del 2013

Anem de compres: la motxilla

 
Escollir correctament la motxilla que necessitem és important. L’escollirem en funció que s’adapti bé a la nostra esquena. Actualment hi ha moltes marques que fan motxilles específiques per a dones de manera que és més fàcil trobar una motxilla que s'adapti. També tindrem en compte el tipus d’activitat i el pes que hi portarem.  Serà important que també sapiguem ajustar-la correctament i organitzar la càrrega.

Primer de tot, la capacitat.

La capacitat de la motxilla ve donada en litres. Existeixen motxilles que van des dels 15  als 65 o 70 litres (55+15), depenent dels fabricants. I entre aquests dos valors trobem motxilles de 20, 28, 30, 45....

Podríem  classificar les motxilles segons la capacitat en motxilles de capacitat petita (d’un dia), de capacitat mitjana i gran capacitat.

Capacitat Petita: Les d’un dia serien les d’entre 15 i 30L. Generalment estan pensades pel senderisme/excursionisme, escalada o trail running. Els dissenys són molt variats tot i que la majoria incorporen funda per la pluja i accessoris per als bastons, butxaques laterals, bossa pel camelback, ...

Capacitat Mitjana:  són les que van dels 30L als 50L. S’utilitzen per trekking, alpinisme, escalada... Podríem separar aquest grup en dos grans subgrups:

1.  Motxilles de trekking

2.  Motxilles d’alpinisme, escalada.
Les motxilles de trekking de capacitat mitjana són molt semblants a les motxilles d’un dia. Generalment tenen la boca d’entrada més gran per permetre’ns carregar i descarregar la motxilla amb més facilitat. Algunes també porten una separació en la part inferior per a encabir-hi el sac de dormir.

En canvi, les motxilles d’alpinisme/escalada porten, generalment, accessoris addicionals com porta piolets, funda per posar el casc. La seva forma és més allargada i estreta cosa que li dona més estabilitat. 

Finalment queden les motxilles de gran capacitat (de 50 a 90L). Aquestes es fan servir per a grans travesses/viatges o per gran ascensions . En aquest grup és estrany trobar motxilles de més de 70L específiques per a dones. Es pot optar per una motxilla per a home/unisex ja que aquestes motxilles són regulables i ajustables. Són motxilles preparades per a portar grans càrregues i acostumen a estar dividides en 2 compartiments separats per a facilitar la càrrega/descàrrega. Algunes també tenen  obertura frontal.

Un cop hem escollit la capacitat de la motxilla, també hem de tenir clar quina activitat farem (trekking, alpinisme, escalada, senderisme) i en funció de l’activitat escollir la motxilla amb els accessoris que més s’adapti a les nostres necessitats.

Un cop amb la motxilla a la mà, anem a emprovar-nos-la.

Tot i que sembla absurd, les motxilles s’han d’emprovar igual que les sabates o uns pantalons. Quan estem comprant una motxilla per trekkings de més d’un dia, alpinisme, escalada, etc, és imperatiu que ens sentim còmodes i que se’ns adapti al cos el millor possible. Sobretot si hem de dur força càrrega.

Una motxilla mal posada/cordada ens pot desestabilitzar i posar-nos en perill.

Com ens emprovem una motxilla?

Per veure quina s’adapta millor a nosaltres, seria preferible fer-ho amb pes.

Col.loqueu-vos la motxilla i ajusteu les nanses de tal manera que el cinturó lumbar us quedi sobre la part alta dels malucs. Penseu que gairebé tot el pes es recolza sobre aquesta part. 

De la mateixa manera que busquem roba que s’ajusti a la nostra talla, hauríem de fer el mateix amb les motxilles. La talla correcta seria des de la última vèrtebra cervical als ossos del maluc.

Acabeu d’ajustar les dues nanses perquè la motxilla us quedi ben subjecte a l’esquena.

És important que el centre de gravetat de la motxilla i el nostre estiguin el més a prop possible.

Moltes motxilles porten també una cinta que va de nansa a nansa a l'alçada del pit. En les motxilles de dones aquesta cinta s’ha de poder regular. És important que l’ajustem correctament.

Com repartir el pes dins la motxilla?
Un cop tenim la motxilla que més s’ajusta a les nostres necessitats, només ens cal carregar-la! Aquesta part és tant o més important com la d’escollir la motxilla que ens convé i saber col.locar-la correctament.
  1. Repartiment del pes: els objectes més pesats són els que col.locarem més a prop de l’esquena .
  2. Els objectes més lleugers són els que portarem a la part més allunyada de l’esquena i part inferior
  3. El material que hem de tenir a mà el distribuirem a la part superior de la motxilla.
Durant la travessa o excursió ajustarem les cintes de comprssió en funció del desnivell.

Per sort, cada vegada hi ha més fabricants amb motxilles específiques per a dones. Aquestes es diferencien bàsicament  en:
  1. nanses més estretes i dissenyades perquè no ens molestin als pits.
  2. la cinta del pit es pot regular.
  3. la llargada de l’esquena.
  4. la forma del cinturó lumbar: en forma cònica per adaptar-se millor a la cintura de les dones.

 

 

Informació extra de la botiga d'esports annapurnabcn

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!