9 de juliol del 2013

Sabies que ... Eslovènia

... és un dels països amb major biodiversitat del món. Eslovènia té una superfície de menys del 0,004% de la superfície de la Terra, però en ella hi viuen més de l'1% de tots éssers vius i més del 2% de les espècies continentals. És a dir en total unes 24.000 espècies animals.

 ... és el tercer país d'Europa amb més boscos. Aproximadament un 60% del territori està cobert de boscos. En els últims decennis el bosc segueix creixent, ja que cada any es planten més d'un milió dos-cents mil arbres.

... el Parc natural de Sečoveljske Soline és l'únic aiguamoll a la llista de la UNESCO com a zona humida de significat internacional? Avui en dia funcionen tan sols una petita part de les salines que tenen més de 700 anys. En la part abandonada de les salines hi ha un ric tresor del món vegetal i animal, entre ells hi viu el mamífer més petit del món, la musaranya etrusca.

... A Eslovènia hi habita una de les poblacions més grans d'óssos bruns d'Europa. Hi ha entre 500 i 700 óssos bruns.

... Eslovènia és un dels països més rics en aigua d'Europa. Els seus rius, rierols i cursos d'aigua tenen una longitud de 27.000 quilòmetres. A més compta amb nombroses fonts d'aigua termal i mineral i moltes aigües subterrànies.

... a la segona ciutat més important d'Eslovènia, Maribor, creix la vinya més antiga del món. Té més de 400 anys d'antiguitat. 216 km ² d'Eslovènia es troben coberts per vinyes.

... el til · ler o la fulla de til · ler és un important símbol eslovè. El til · ler Najevska Lipa a la regió de Koroška té més de 780 anys d'antiguitat i cada més d'Agost dels últims 20 anys es reuneixen al seu costat els polítics més importants d'Eslovènia.

... Eslovènia es troba entre els països d'Europa amb més edificis religiosos per habitant. A Eslovènia hi ha gairebé 3.000 esglésies, capelles i símbols religiosos.

... la varietat geogràfica, climàtica i la diversitat d'Eslovènia permeten que en un dia es pugui collir fuits de tardor pel matí. banyar-se al mar Adriàtic per la tarda i anar a esquiar per la nit.

... l'altiplà del Carso ( Kras ) va donar el seu nom al món càrstic i als fenòmens càrstics. Aquí els experts s'han explicat per primera vegada nombroses particularitats càrstiques.

... Eslovènia té el penya-segat més elevat de tot el mar Adriàtic. A la península Strunjan des de la costa de l'Adriàtic fins al cim que té una alçada de 80 metres sobre el nivell del mar s'eleva la paret abismal de Flysch.

... a Cerknica durant el carnaval prenen el poder els Butalci. Els Butalci són personatges literaris de l'escriptor Fran Milčinski famosos perquè des de fa molt es van barallar contra la raó i li van guanyar. En l'època del carnaval reviuen i amb la seva profètica saviesa dirigeixen el conegut carnestoltes eslovè.

... la màscara del Kurent és una de les tradicionals màscares eslovenes de carnaval que, amb la seva presència, espanta l'hivern i porta bona sort.

... en sòl eslovè es va desenvolupar una batalla que va significar la divisió de l'Imperi romà a Orient i Occident. La Batalla del Frígido va tenir lloc entre el 5 i el 6 de setembre de l'any 394 a la vall del Vipava, entre l'exèrcit de l'emperador del Teodosio I i l'exèrcit de l'usurpador Flavio Eugenio.

... els Manuscrits
Freising (Brižinski spomeniki) són els primers textos amb caràcters llatins en llengua eslava i els més antics documents en eslovè. Es tracta de tres textos de contingut litúrgic que van ser escrits al voltant de l'any 1000. Els manuscrits es troben a la Biblioteca Estatal de Baviera a la ciutat de Munic.

... la guerra per la independència l'any 1991 és coneguda com la guerra dels deu dies i va ser la primera guerra a Europa després de la Segona Guerra Mundial.

 ... Eslovènia va fundar l'any 1998 la Fundació internacional per a l'eliminació de mines i per l'ajuda a les víctimes de les mines. La fundació va començar funcionant a la zona del sud-est europeu, més tard es va expandir i es va convertir en una organització internacional.

... el menjador de la mina de carbó a Velenje que es troba a 160 m sota la superfície de la terra és el menjador més profund d'Europa.

... a Eslovènia s'aixeca la xemeneia industrial més alta d'Europa a la central termoelèctrica de Trbovlje i té una alçada de 362 m. Amb la seva excepcional altura volien evitar la contaminació dels estrats d'aire més baixos.

... L'eslovè Davo Karnicar va ser el primer en baixar esquiant des de l'Everest. Karnicar és també el primer que ha baixat esquiant els pics més alts dels set continents.

... Eslovènia té més de 7.000 quilòmetres de camins de muntanya al costat dels quals hi ha 165 cabanes i refugis.

...les parelles segueixen contraient matrimoni a l'illa de Bled, on segons amb la tradició perquè un matrimoni sigui llarg i feliç el nuvi ha de portar en braços a la núvia per les 99 escales fins a l'illa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!