16 de juliol del 2013

Et sona allò de "mens sana in corpore sano"?




A dia d'avui, el sentit d'aquesta frase és ben conegut per tots: "una ment sana en un cos sa". No obstant, el seu significat original és lleugerament diferent.

En quant a la seva procedència és una frase que apareix entre els últims versos de la desena sàtira del poeta romà del segle I, Juvenal i que la cita completa és 'orandum est ut sit mens sana in corpore sano '(traducció: "s'ha d'orar als déus perquè ens concedeixin una ment sana en un cos sa").

En aquesta època, i fins fa relativament molt poc temps, es distingia entre 'la ment i el cos' com una cosa separada. Aquesta pregària ensenya a demanar pel que realment ens convé, per la salut integral de la ment, el cos i l'ànima. Una ment sana, un cos sa i una ànima forta, per aconseguir una vida plena de virtut i de pau interior, sense importar els esdeveniments externs.
Per aquest motiu, el seu sentit original és que un cos sa ajuda a mantenir (o és condició per mantenir) un esperit sa. La idea original simbolitzava la necessitat
d'un esperit equilibrat en un cos equilibrat.

Per tant ... arribats a aquest punt, és clar que, això només pot significar dues coses. La primera és que 'cuidis la teva ment, cuidis el teu cos' i, la segona és que 'cultivis la teva ment, i cultivis teu cos'.

Encara que sembli el mateix, parlem de coses completament diferents, començant pel fet que la segona implica dues coses molt concretes: educar i generar hàbits saludables.

Moltes vegades passa que un té el cos sa però la ment malsana o viceversa i ... precisament per això és pel que, resulta tan important aprendre a trobar l'equilibri. Tant és així que, només a través d'una pràctica equilibrada entre el nostre cos i la nostra ment és com serem capaços d'aconseguir el benestar que, d'altra banda, tant busquem.

Per a veure'n els beneficis només és qüestió de fer una ullada als resultats proporcionats per les nombroses investigacions científiques, que han demostrat els beneficis de l'exercici físic en el benestar psicològic.

Alguns destacables en aquest sentit són aspectes tals com la millora de l'estat d'ànim, reducció de la depressió, disminució del nivell d'ansietat, increment de l'autoestima, facilitat per la manera en què s'afronta l'estrès, etc.

Si a aquests estudis hi afegim el fet que "els sentiments, igual que el cos, necessiten curar-se" doncs ... res més a dir al respecte perquè ... si un cos sa és important, encara més ho és una ment sana física, psíquica i psicològicament. Emocionalment la nostra manera d'afrontar la vida serà molt millor, més positiva, més eficaç i efectiva i, sobretot, més beneficiosa per a nosaltres i ... el nostre entorn.

No hi ha dubte que ens trobem davant un tàndem totalment còmplice i integrat que necessita ser atès per igual al 50% però amb el nostre 300% així que ... ¡Posem-nos les piles!

Article extret del blog de Cris Molto, Coach Profesional

L'Equilibri Cos i Ment


Els essers humans som molt més que un cos físic. El nostre cos físic és la manifestació més densa i palpable d’allò que som, però estem conformats per altres cossos: emocional,  mental,...

La bona comunicació entre aquests cossos i el nostre cos físic és una garantia d'aquest equilibri cos-ment del que tant es parla.

La majoria dels desequilibris  s’originen en aquests altres "cossos" abans de manifestar-se en el cos físic.

Exercicis com el mètode Pilates o el Ioga revitalitzen per dins i per fora, tot millorant l'intercanvi energètic, afavorint la relaxació física i psicològica, augmentant la mobilitat i la coordinació. A més, eviten lesions, mantenen la flexibilitat i alliberen de tensions el cos i la ment.

 

Part d'un article publicat a la revista DIR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!