24 de juliol del 2013

Els bastons de senderisme

Quan comencem a equipar-nos per iniciar-nos en el senderisme hi ha un accessori que tenim tendència a oblidar o simplement a no voler: els bastons de senderisme.
Hi ha molta gent que no en volen perquè “molesten”. Tot i que no són un complement indispensable per a la pràctica del senderisme si que ens poden ser molt útils per diverses raons.

1.  Els bastons ens permeten repartir el pes correctament. Quan caminem, les cames són les que suporten tot el pes, tant el de la motxilla com el nostre i són les que carreguen amb tot l’esforç. Els bastons ajuden a descarregar el pes i la tensió acumulada a les cames, genolls i esquena repartint-lo als braços i el pit.

2.  Ajuden a millorar l’equilibri: al portar els bastons passem de tenir 2 punts de recolzament a 4.
3.  Més grups musculars en moviment: caminar amb bastons fa que activem i utilitzem més grups musculars repartint l’esforç. Això ens pot ajudar a descarregar les articulacions de les cames. A part també ens ajuden a mantenir un ritme més regular.

Com utilitzat-los
Primer de tot hem de portar el bastó a la mida correcta. Aquesta seria amb el braç i l’avantbraç fent un angle de 90 graus. Hem de tenir en compte que a les pujades els escurçarem una mica i a les baixades els allargarem.
La forma correcta d’agafar el bastó és passant la mà per la dragonera i agafar el bastó. 

La dragonera passa per sobre del nostre canell. D’aquesta manera els nostres dits no han de fer tot l’esforç i es reparteix amb el canell. Hem de tenir en compte que en terrenys tècnics o complicats no és recomanable posar-se la dragonera i és millor agafar el bastó sense. Així, si caiem, evitarem el risc de lesionar-nos.


¿Un bastó o dos?
Històricament s'ha utilitzat només un bastó, però és  més pràctic i més còmode fer servir-ne dos, ja que s'esmorteeixen millor els cops. Tan sols haurem d'evitar l'ús de dos bastons en terrenys nevats i amb pendents de 20 º o 30 º, en què es combinarà l'ús d'un bastó amb el d'un piolet.

Quins aspectes s'han de tenir en compte a l'hora d'escollir uns bastons?
Per treure'n el millor partit han de ser lleugers, resistents, oferir estabilitat i, sobretot, comptar amb peces de recanvi.
Avui en dia podem trobar molts tipus de bastons i amb un ventall de preus important (des d’uns 7€  als de més de 100€). Les diferències de preu venen condicionades pels materials i qualitats dels bastons. Però més que en el preu, ens fixarem amb la freqüència d'ús del bastó. Per fer una passejada ens serveix  un de de 7 euros. Si busquem un producte més tècnic i amb més garanties d'ús, els preus oscil · laran entre els 20 i els 70 euros.

1.  Material: els bastons poden ser d’alumini o carboni. Els bastons “tradicionals” estan fets d’alumini. Són relativament lleugers i resistents. Els de Carboni són molt més lleugers, però també més cars. 

2.  Empunyadura: és per on agafarem el bastó. També pot està fabricada en diferents materials: plàstic (els més econòmics), espuma o suro. L’avantatge dels de suro o espuma davant dels de plàstic és que ens suaran menys les mans i són més agradables al tacte. L’ergonomia de l’empunyadura també és un factor a tenir en compte. Hi ha algunes marques que fabriquen bastons específics per a dones  i les seves empunyadures estan pensades per adaptar-se millor a les mans de les dones, generalment més petites que les dels homes. Alguns bastons tenen doble empunyadura. Això permet canviar la mida del bastó en les sortides on tinguem desnivells molt seguits. 

El més important és que hagi estat fabricada en un material transpirable i antilliscant, que eviti haver de regular l'altura del bastó en els canvis sobtats de pendent.

3.  Dragonera: és la cinta per on passarem la mà per agafar el bastó i farà que evitem perdre´l però també que repartim l’esforç de la mà i el transferim al canell. Hi ha dragoneres més bàsiques i d’altres més còmodes i amb materials més transpirables.

4.  Tipus de tanques: els bastons de senderisme poden tenir  dos o tres trams. En els últims anys s'ha imposat l'ús dels bastons de tres trams, ja que al plegar-los ocupen menys espai. En qualsevol dels dos cassos ens permeten regular el bastó a l’alçada que ens convé i que també ens permeten guardar-los plegats a la motxil.la si ens conve. El mecanisme per regular aquests trams pot ser de rosca (els més bàsics) o de “tanca de seguretat”. Cada marca li dona un nom comercial a aquest tipus de tanca. L’avantatge de les tanques de seguretat és que si s’afluixen es poden tornar a tancar donant una vida més llarga al bastó. Per contra, amb les de rosca, un cop s’han passat de rosca no es pot arreglar. A més, els de tanca de seguretat permeten regular el bastó de forma més ràpida i còmode.

Alguns models de bastons porten 2 jocs de rossetes: les de senderisme i les de neu. D’altres només les primeres. Les rossetes acostumen a ser intercanviables i les podeu aprofitar per a diferents bastons.

5. Disponibilitat de recanvis.
Cada fabricant compta amb unes peces específiques, pel que a l'hora de comprar un bastó haurem de fixar que el comerç disposi d'un estoc de recanvis, sobretot d'aquells més demanats, com són les rosetes i els sistemes de fixació.

Finalment, comentar que hi ha algunes marques que tenen bastons específics per a dones. Les principals diferències són:

1.  el pes: més lleugers
2.  la mida: acostumen a ser més curts
3.  l’empunyadura: amb una ergonomia pensada per a la mà més petita de la dona.

 
Vida útil d'un bastó.

Està en funció de les hores d'ús. Una manera de retardar el deteriorament de les peces és desmuntar el bastó després de cada ús, netejar amb una baieta totes les parts i guardar desmuntades.

 

Informació extreta de la web de la botiga Annapurna de Barcelona i d'una entrevista al propietari de la botiga Mendiko Etxea de Bilbao
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!