9 de maig del 2017

Motxilles de trekking enfront motxilles d'atac

Similars en grandària però diferents pel que fa a exigències. Les motxilles de trekking i les dirigides a l'escalada i l'alpinisme tenen alguns punts en comú però divergeixen en gran nombre de detalls.

Si les adquireixes equivocadament comprovaràs les seves mancances en activitats on no acaben d’encaixar.

Tot i que pot semblar lògic que dues motxilles diferents però de mida equivalent es poden fer servir per a les mateixes coses, certs components poden adaptar-les a determinats usos i allunyar-les d'altres.

A nivell general, el que prima en les d'excursionisme és la ventilació de l'esquena i que ofereixin un bon nombre de butxaques per facilitar la vida als usuaris. En les d'alpinisme, en canvi, la lleugeresa, compacitat i estabilitat són tres dels atributs més buscats.

DAYPACK és una paraula molt estesa per designar les motxilles dirigides al món del trekking. Contenidors per a activitats generalment d'una jornada amb unes capacitats que ronden els 20-30 litres, fins a un màxim de 40-45 l.

Motxilla d'atac és una denominació derivada de temps passats on els viatges o aproximacions es feien amb motxilles de gran capacitat fins a un càmping o un refugi. Dins d'aquestes motxilles, a poder ser ben comprimida i plegada, en viatjava una altra de mida reduïda (també uns 20, 30, 35 litres ...) que era suficient per transportar tot el necessari en escalades tècniques i acompanyar els moviments de l'usuari sense produir desequilibris, fossin o no plenes.


Daypacks versus climb tools
Una mida i capacitat similars pot distreure del veritable destí de les motxilles si no es tenen en compte alguns detalls importants.

Per regla general una motxilla de dia per excursionisme té un compartiment principal al qual s'accedeix mitjançant cremalleres.

En canvi, les que estan pensades per a alpinisme prescindeixen d'aquest sistema d'obertura per evitar riscos de trencament. És cert que no sempre és així, però hem de reconèixer que és un detall que marca la diferència.

La forma d'unes i altres també les delata. Mentre les de trekking són amples a la base i més reduïdes a la part superior, les d'escalada són estretes baix per créixer cap amunt.

Els accessoris també diuen molt d'elles. Un DAYPACK ( motxilla de trekking ) té múltiples butxaques amb cremallera, sistemes per penjar un bastó i, com a molt, un únic portapiolet.

Les d'atac porten compressors, doble portapiolet i, com a molt, una butxaca portadocuments a la part superior.


Altres elements distintius
L'accés a la motxilla mitjançant una cremallera és gairebé exclusiu de les motxilles per trekking.

Les d'atac, poden tenir algun accessori per immobilitzar i transportar una corda  o fins i tot uns grampons, però destaquen per la seva neteja de línies que pretén evitar s'enganxin i puguin esquinçar-se.

Tot i que els materials d'unes i altres són similars, les d'escalada i alpinisme tenen components termosegellats.


Esquenes de moda
Per a les motxilles de trekking s'han popularitzat les esquenes ventilades, moltes d'elles amb barnillatges i teixits de reixeta muntats amb tensió, el que les separa del compartiment principal. Com els moviments de l'activitat no solen ser extrems, i el centre de gravetat corporal no varia massa, aquest tipus de revers són adequats per caminar.

Els escaladors solen preferir les esquenes més senzilles, de les anomenades "de contacte" que se cenyeixen completament a la seva anatomia encara que no transpiren tant, ja que moltes d'elles no tenen ni tan sols canals de ventilació o matèries perforades.


Imprescindible o molest
On un excursionista pot veure complements imprescindibles, un escalador pot advertir components pesats i voluminosos. Un bon nombre de butxaques, corretges on penjar accessoris, cinturons encoixinats ... vindran molt bé a l'excursionista però molestaran a qui busqui un equipatge compacte que no s'enganxi a sortints de roca i persegueixi una gran resistència mecànica.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!