31 de març del 2016

Salut i Canvi d'Hora

El canvi d’hora respon a l’avançament i retard d’una hora que fem cada primavera i tardor per tal de reduir el consum global d’energia, per fer coincidir l’inici de la jornada laboral amb les hores de llum. 

Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), l’estalvi domèstic en il·luminació des del canvi d’horari de març al d’octubre pot ser d’un 5%.

Actualment uns 70 països han adoptat aquesta mesura, i concretament a la Unió Europea hi ha una regulació que unifica els dies en què es produeixen els canvis d’horari. S’ha establert que siguin l’últim diumenge de març i d’octubre.

El passat dissabte 26 de Març vam avançar una hora el rellotge amb la qual cosa vam dormir una hora menys, i amb aquesta mesura es pretén estalviar energia.

El canvi d’hora pot afectar el nostre rellotge biològic , i provocar principalment trastorns del son. Si bé en 2 o 3 dies es recupera el ritme, hi ha eines per reduir-ne els efectes.

Encara que només es tracti d’una hora, aquesta mesura pot afectar el bioritme. Segons el grup especialitzat en somni de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), els nens són el col·lectiu que més nota els efectes. El seu rellotge biològic pot trigar diversos dies, i fins i tot una setmana, a adaptar-se al nou horari.

Respecte al canvi d’hora que té lloc al març, es tradueix que dormim una hora menys i això implica que l’endemà es retarden els àpats i l’hora d’anar a dormir a la nit. És normal que es presentin canvis en el patró de la son durant els primers dies, mal humor, irritabilitat i que estan més apàtics i ansiosos. També és possible que hi hagi canvis en la gana.

Com reduir l’impacte del canvi horari
Una de les millors maneres per fer que el canvi horari no es noti tant és acostumar-nos uns dies abans que es produeixi. Així, per exemple, es pot modificar uns 15 minuts l’horari de totes les rutines: menjar, dormir, llevar-se… D’aquesta manera el canvi resultarà menys brusc. És bo començar amb aquest sistema amb una setmana d’antelació al canvi oficial d’hora.

El moment en què es notarà més el canvi és el diumenge a la nit, ja que és quan hem de conciliar el son en un horari que no és normal.


font: www.xarxafarma.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!