30 de juliol del 2015

Compte amb els mosquits

 .... a casa però també en els nostres viatges d'estiu amb destinacions per tot el mon.

Els mosquits i altres insectes, a part de fer-nos passar estones força incòmodes per les picades, poden transmetre diverses malalties com la febre del dengue, encefalitis japonesa, febre groga i malària.

És el cas de patologies com la malària o el paludisme, la febre groga, el dengue o la chincunguya, no existeix vacuna per a totes. Per exemple, en el cas de la malària, tan sols hi ha mesures profilàctiques que s’han de prendre abans, durant i després del viatge.

Per saber si cal que et vacunis o et prenguis aquesta medicació, fes una visita a un centre de vacunació internacional (entra a la pàgina web del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per esbrinar quin és el més proper al teu domicili).

En qualsevol cas és molt important la prevenció amb roba adequada i un bon repel·lent permet que reduiran el risc de picada.

L’insecte és atret per l’olor corporal, a banda de la calor, la humitat i la microatmosfera que proporciona la pell; tot això, més els seus propis estímuls l’indueixen a picar i extreure sang (principalment les femelles, per la seva necessitat de proteïnes per a la formació dels ous). En aquesta fase és quan intervenen els repel·lents, que espanten el mosquit quan s’apropa a mil·límetres de la pell.

Algunes mesures preventives:
* Portar un repel·lent que contingui DEET o IR3535. Te l’has d’aplicar tant sobre la pell com a sobre de la roba.

* No deixis la pell desprotegida amb samarretes o pantalons curts.

* Utilitza ( si pots )  mosquiteres en el dormitori i posa l’aire condicionat a uns 20 ºC per evitar que es quedin a l’habitació.

La quantitat de mosquits en l’exterior és més gran a l’alba i al capvespre, per la qual cosa has d’extremar les mesures de precaució si surts al carrer durant aquestes hores.

Els repel.lents
Tenim repel.lents de molts tipus d'origen natural o no.

Els d'origen natural porten principalment com a ingredient actiu el PMD-Citriodiol®, que és un oli extret de l’arbre Eucaliptus cytrodiora.

S’ha mostrat eficaç contra les picades de mosquits (inclòs el tigre), mosques (inclosa la mosca negra) i paparres, entre d’altres insectes, i manté la seva efectivitat fins a sis hores.

Estudis toxicològics demostren que la penetració a la pell de Citriodiol® és insignificant, i contrasta amb la gran penetrabilitat de la dietiltoluamida o DEET, un ingredient sintètic molt utilitzat com a repel·lent.

Els repel·lents desprenen una olor desagradable per a l’insecte i se n’allunya per repulsió
Per facilitar-ne l’aplicació, els podem trobar en  formats diferents, cosa que permet escollir en cada moment i necessitat el més idoni.

Tots ells es poden aplicar directament tant sobre la pell com sobre la roba o teixits, en habitacions petites, impregnar elements propers com una tovallola…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!