9 de juny del 2015

Hidratació sense riscos o mètodes per potabilitzar l'aigua


Comença la temporada d'estiu:  excursions, trekkings i travesses de més o menys durada on la disponibilitat d'aigua és vital.

Quan aquesta activitat es desenvolupa al llarg d'un matí, o d'un dia, no hi ha problema perquè podem carregar l'aigua que necessitem. Però si la nostra travessa és com a mínim de 2 dies, pot ser necessari aprofitar l'aigua que corre per les muntanyes.

La presència de la civilització, el bestiar, els animals morts, els refugis o la manca de civisme de molts "muntanyencs" fan que, en molts casos, l'aigua dels rierols no ofereixi garanties.

En viatges a altres continents, ni tan sols l'aigua corrent de les fonts o canalitzacions públiques és de fiar, per això el tractament de l'aigua es fa gairebé imprescindible.

Alguns consells per tenir aigua amb garanties:


Bullir-la: És el mètode més senzill. És aconsellable mantenir l'ebullició almenys 5 minuts per matar qualsevol "bitxo" present a l'aigua.

Es pot aprofitar l'aigua calenta per ficar les ampolles al sac i escalfar-se en les nits fredes. Al dia següent estaran a temperatura de consum i ens hauran fet la nit més confortable. Això si, assegureu-vos que les ampolles tinguin un tancament resistent ...


Tractaments químics: L'element químic per excel·lència per tractar les aigües potables és el iode. Cal destacar que el iode no mata tots els bacteris de l'aigua, per tant no és 100% efectiu.

És recomanable portar sempre alguna pastilla de iode a la motxilla. El seu ús és senzill, n'hi ha prou amb posar la pastilla a l'ampolla i deixar-la actuar. A més, 5 o 6 pastilles no ocupen ni pesen res, pel que és del tot recomanable portar-les, encara que només sigui "per si de cas "

Existeixen també pastilles a base de clorur sòdic de plata que no deixen tan mal gust a l'aigua com el iode.

Un altre mètode més tradicional és fer servir lleixiu. No és mala idea portar un petit pot amb una mica de lleixiu. Per descomptat, tampoc és un mètode 100% efectiu.


Els filtres: Els filtres purificadors són petites bombes de mà que fan circular l'aigua per una sèrie de barreres filtrants que eliminen impureses, protozous i bacteris. Per cada filtre s'hauria d'especificar contra que són eficaços, i contra que no ho són, ja que alguns no serveixen per eliminar virus ja que els microporus que tenen no són prou petits.

El major problema dels filtres és que es poden embussar, i quan ho fan, exigeixen una neteja exhaustiva. No hem d'oblidar per tant el kit de neteja corresponent.

I el seu major avantatge és que poden convertir una aigua enfangada en líquid potable, sense la desagradable sensació d'estar bevent terra.

Un altre avantatge és que són capaços de "depurar" grans quantitats d'aigua, sense necessitat de bullir, o afegir elements externs, directament del "bassal" a l'ampolla.

Normalment els filtres no duren per sempre, i tenen una vida útil expressada en litres, que s'hauria d'indicar en les característiques del producte. Com més efectiu i durador sigui un filtre, major serà el seu preu.

Pastilles potabilitzadores: És un dels remeis estrella. Les pastilles potabilitzadores són de molt senzilla aplicació, ocupen i pesen poc  i serveixen per a la majoria de les situacions.

És tan senzill com posar una pastilla per cada litre d'aigua i deixar-la actuar el temps que ens indiquen en les instruccions.

Els avantatges són clars, no hi ha necessitat de bullir, ni d'afegir químics, ni filtrar amb purificadors especials.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!