7 de maig del 2015

Algunes coses que no sabem de la ploma

Sabies que existeix la ploma grisa i la ploma blanca?
Doncs sí, així és. ¿I quina és millor? Doncs és igual. La qualitat de la ploma no ve determinada pel seu color. Això si, la grisa, en teixits exteriors clars es nota més i pot fer  més lleig. Però el rendiment és el mateix.


És el mateix la ploma d'oca que la d'ànec?
Si i no. A mateixos cuins, dóna el mateix rendiment. Però és veritat que la ploma d'oca poques vegades passa de 600-650 cuins, mentre que amb la d'ànec s'ha arribat fins als 900. Per tant, a mateixos cuins, la qualitat és la mateixa, però la d'ànec dóna valors més alts als quals no arriba la d'oca.


Sabies que hi ha ploma europea i una altra que no ho és?
Perquè és important ? Bé, principalment perquè la ploma si no és europea té moltes possibilitats de venir de la Xina. I a la Xina, l'oca o l'ànec, es mata als 3 mesos. A Europa, tenim la cultura gastronòmica del foie, i això fa que l'animal es mati als 3 anys. Aquesta ploma és de bastant més qualitat. Per tant, millor la ploma europea.


Sabies que hi ha cuins europeus i americans?
Doncs si. Els cuins són la mesura de recuperació de la ploma quan es comprimeix. Evidentment, com més cuins, millor. Però hi ha dues mesures de cuins, tot i que a priori, sembla un valor objectiu indiscutible. La diferència rau en les condicions ambientals en què es fa el test.

En el test americà, la ploma s'asseca molt bé abans de la prova, i el test es fa en condicions de nul·la humitat. En el test europeu, la ploma està menys seca i el test es fa sota condicions de major humitat. Per tant, a iguals valors cuin, l'europeu és millor perquè l'examen és més dur.


¿I els valors 80/20?
La mesura 80/20 o 90/10 indica quin percentatge del farciment és de plomissol enfront de canons de ploma. A més qualitat de la ploma, més alt serà el primer número.

En això, també hi ha diferència en funció de qui dona la xifra. Per a la norma americana, una peça pot ser considerada 90/10 si té almenys el 89% de plomissol. Per a la norma europea, en canvi, una peça pot ser considerada 90/10 si té més de 81% plomissol.

En aquest cas, una peça europea de 90/10 és probable que tingui menor percentatge de plomes que una americana.


És important el teixit exterior?
El teixit exterior pot alleugerir de 150 a 200 grams la peça. La densitat i pes del teixit condicionarà l'ús de la peça (més tècnica, menys resistent, més lleugera, més comprimible ...)


Què passa amb els tests de temperatures? Serveixen per a alguna cosa?
El test de temperatura és, juntament amb el pes total de la peça, l'única dada totalment objectiva, comprovable i verificable sobre la qualitat de la ploma. De moment, només es fa pels sacs.

El test de temperatures es fa en base a una norma tipificada i estandarditzada i es fa servir un maniquí de 180 cm i 80 kg de pes pels homes i un altre de 160 cm i 60 kg per les dones.

Dels valors que ens donen, hem de quedar-nos amb dos: la temperatura confort i la temperatura límit de confort. La primera fa referència a la temperatura d'ús agradable per a una dona de 160 cm i 60 kg, sense més roba que no sigui la tèrmica interior. La segona, fa referència a la temperatura d'ús agradable per a un home de 180 cm i 80 kg.

La temperatura extrema o la temperatura màxima de confort que donen alguns fabricants no serveix per a res.


La forma de fabricar i les seves curiositats.
La forma de fabricar els panells és una part important de l'èxit d'una peça. En ocasions, la distribució i nombre d'envans evita la fugida de calor o l'aparició de punts freds. No és que sigui millor ni pitjor que hi hagi molts o pocs envans sinó com estan construïts, i com s'han pensat per evitar o solapar els punts freds.


Es poden rentar les peces de ploma?
La ploma s'ha de rentar de tant en tant per evitar que s'endureixi i perdi propietats. Això si, cal rentar-la amb sabó neutre o especial per a ploma, mai a més de 40º i sense centrifugar, i sobretot assecar-la tranquil·lament, durant molt de temps, en horitzontal, i sense contacte directe amb el sol.



Quant dura una peça de ploma?

Si la ploma és bona, podem dir que durarà més de 30 anys sense problemes. Si la renteu de tant en tant, teniu jaqueta o sac gairebé per tota la vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!