10 de febrer del 2015

Arriba el fred, que es millor la Ploma o la Fibra ?

Què és millor que ens comprem pel fred, la ploma o la fibra? La qüestió sembla fàcil però en realitat no ho és tant.


Ploma VS fibra, conceptes bàsics
Com ja sabreu, les peces amb farciment de plomissol o de fibra funcionen bàsicament de la mateixa manera.

Ambdues estan farcides d'un material que es comprimeix molt, i al expandir-se, ocupa el màxim espai possible, per tal de crear un entramat on l'aire calent que desprèn el cos quedi retingut i per tant el cos estigui calent.

Les peces en si mateixes no donen calor sinó que retenen la calor del cos.


Em decideixo per la ploma?
Les peces de ploma, en general són més cares que les de fibra. A més, la ploma no s'ha de mullar, perquè un cop molla, triga molt en assecar-se, i cal anar amb compte que no quedi humida, perquè es pot fer malbé (no oblidem que és un material natural, que es podreix amb la humitat prolongada)

Però el seu rendiment és insuperable. La capacitat de la ploma per comprimir i expandir (que es mesura en cuins, o capacitat d'inflat) no ha estat superada encara per cap fibra sintètica.

Per tant, sempre seran peces més calentes, amb menys pes que les de fibra i menys volum un cop comprimides. Són més suaus, més agradables al tacte i es comprimeixen més.

Finalment, la vida útil de la ploma enfront de la fibra és més gran, manté les seves propietats al llarg dels anys, gairebé com el primer dia amb un manteniment adequat.
Les peces de ploma es poden rentar i és molt recomanable fer-ho cada any.


O millor per la fibra?
Les fibres modernes, com el Primaloft, el Thinsulate, el Thermolite, o el nou Polartec Alpha cada vegada són més tècniques i evolucionades. Però tècnicament, no arriben al nivell de la ploma en quant a propietats tèrmiques.

No obstant això, la seva capacitat d'assecat és molt interessant, i la seva transpiració és cada vegada millor.

A més, la fibra molla, segueix funcionant, segueix mantenint un loft que permet retenir aire. La ploma mullada, per contra, s'espesseix, i queda totalment inutilitzada. Això que vol dir? Doncs que el plomes més calent del mercat queda inutilitzat si es mulla, si suem molt  o si ens cau a sobre constantment neu o pluja.

Una jaqueta de fibra xopa, en condicions normals, s'asseca en poc menys de mitja hora. Per a un plomes, pots necessitar un o dos dies, i cal estar pendent de "moure" la ploma per que l'assecat sigui correcte.  


Alternatives
En els últims anys, hem vist aparèixer noves combinacions, que poden ser interessants segons l'ús i condicions.

La primera opció és hidrofugar la ploma. Es tracta de recobrir el plomissol amb una pel·lícula que fa que l'aigua li rellisqui i no s'absorbeixi. Si la ploma no es mulla, no apareixen els problemes dels que abans hem parlat. És una bona solució per a peces tècniques.

Una altra opció és cobrir la peça amb una membrana impermeable, però en general és un problema perquè la peça pesa més, es comprimeix menys i transpira menys.

Finalment, és altament efectiu combinar ploma i fibra. El cap, les espatlles i les mànigues són les zones més exposades a la pluja i la neu. Per tant, posaríem fibra en aquestes zones i ploma  en el cos.


Llavors, que faig?
Busques alguna cosa pel fred intens, però generalment sec?  La teva jaqueta és de ploma, alta capacitat d'inflat, bon ràtio plomissol - canyes (per sobre de 90/10) i bona quantitat de farciment, no menys de 300-400 grams.

Vols una peça molt lleugera, calenta, polivalent i compressible? Necessites un plomes lleuger, amb qualitats de ploma igual o per sobre de 92/8 i cuins de més de 700. Solen portar uns 180-200 grams de ploma, però per contra és ploma de molt alta qualitat.

Ha d'aguantar humitat, nevades o lleugeres pluges? El que busques és ploma hidrofugada o peces amb membranes exteriors.

Què aguanti humitat i pluja, i que sigui calent però transpirable, per a ús tècnic en muntanya, esquí, escalada hivernal, etc? Les fibres sintètiques  amb o sense membrana són el més indicat.


Què pugui donar-li un ús tècnic, però que sigui més calenta que la fibra? Models híbrids, amb fibra en zones crítiques -capucha, mànigues i espatlles - i ploma al cos, o amb farcit de fibra i membrana impermeable o tallavents a l'exterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!