26 de novembre del 2014

Les temperatures dels sacs de dormir


La temperatura del sac de dormir és un tema recurrent cada cop que ens plantegem un viatge on hem de dur el sac de dormir. Tindré fred ? , és la pregunta que ens fem més sovint.

En aquest article us volem donar alguns consells per saber finalment si tindreu fred o no.

Fins fa uns anys, els fabricants establien les temperatures dels seus sacs pràcticament "a ull". Llavors, ens trobàvem en el mercat grans diferències de prestacions, en sacs teòricament iguals. Com que a més a més la sensació de fred és bastant relativa i subjectiva, hi havia un buit important a l'hora de normalitzar aquest aspecte.

Afortunadament, la situació es va estandarditzar, i es va crear una norma EN de referència, (EN 13537) mitjançant la qual els sacs havien de passar unes proves amb un maniquí que incorpora uns sensors, per determinar quina és en realitat la temperatura que suporten amb garanties.

Així, es van normalitzar per a tots els fabricants les temperatures que ara anomenem de confort, de transició i límit. Sintetitzant molt:

-La Temperatura de confort és aquella que, per a un individu del sexe femení i 50kg, permet dormir amb comoditat, sense roba addicional i sense sensació de fred.

-La Temperatura límit o de transició seria aquella que per a un individu del sexe masculí i al voltant de 80kg, li permet dormir, però en el límit de començar a sentir fred. Podríem dir que és la temperatura a partir de la que has de començar-te a vestir bé dins del sac.

-La Temperatura extrema, la majoria de les vegades ni la tenim en compte a l'hora de triar el sac. Per què? Doncs perquè és la temperatura de supervivència. És a dir, un sac d'extrema -30 vol dir que a aquesta temperatura, estàs al límit de greus problemes de salut. Pot ser una dada orientativa, però creieu-nos que mai ha de ser el que us guiï per comprar-vos un sac.

L'any 2012 es van actualitzar els estàndards de la norma EN 13537 que comencen a ser vigents el 2014.

Els laboratoris han estat re-calibrats amb un nou joc de sacs de dormir de referència per assegurar que els resultats de tots els laboratoris siguin coherents:

-El Procediment amb el maniquí de prova ha estat especificat amb més detall per oferir resultats més consistents

-S'ha Introduït un pretractament per assegurar que els sacs estan plenament inflats abans de la prova

-Els Càlculs per a la temperatura 'Extrema' han estat modificats

-Les Parts del test relatives al tallatge i embalatge han estat eliminades

I això en què ens afecta?

Tenint en compte la normativa revisada, els sacs classificats per a temperatures fredes (per -10 ° C o més fred) obtenen rangs de temperatura lleugerament més baixos (" pitjors ") amb la nova norma (comparada amb la versió de 2002), mentre que els sacs classificats per temperatures més càlides van obtenir resultat lleugerament millors .

Això vol dir que els sacs potents, estan obtenint pitjors resultats en el nou test, és a dir, que el nou test és més restrictiu, més dur quan es tracta de temperatures extremes.

La qualitat de la ploma no ha canviat, és l'estàndard del test el que s'ha endurit.

Això vol dir que fins que tots els fabricants s'adaptin a les noves normes, (procés que portarà el seu temps) haurem d'estar atents a les temperatures que ens donin, i especificar si són provinents del test nou, o del vell.

Un exemple: el model Rab Ascent 700, ha tingut històricament una temperatura de confort de -12º. Ara, amb el nou test, els valors de confort són de -8.5º.

Per contra, un model lleuger, com el Neutrino 200, donava 2º de confort amb la norma vella, i ara ha millorat a 1º.

El sac és el mateix, la qualitat i farcit també, però s'ha mesurat amb uns estàndards diferents.

Per tant, hem d'estar atents i recordar-ho si anem a comprar-nos un sac nou, és possible que no tots els fabricants adoptin les noves normes al mateix ritme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!