10 de juliol del 2014

Les Dolomites, coneixem - les !



La regió de les Dolomites forma part dels Alps Orientals i s'estén sobre una amplia zona que ocupa el territori de cinc províncies ( Trento , Bolzano , Belluno , Udine i Pordenone ) repartides en tres regions : el Trentino - Alt Adigio , el Vèneto i el Friuli - Venècia Júlia.

Les Dolomites són molt diferents de la resta dels Alps; el seu aspecte està caracteritzat per amplíssimes valls cobertes de boscos i prats des d'on s'alcen nombrosos i aïllats massissos muntanyosos que estan formats en la seva major part per una roca calcària d'origen marí anomenada dolomia.

Les Dolomites van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l' any 2009.


La Fada de les Dolomites i altres pobles

Moena , o Fada de les Dolomites és l'accés a la Ladinia , antic territori d'orígen celta i romà on encara es parla una llengua retorromance , el ladí , utilitzat per només un tres per cent de la població , que acostuma a expressar-se en italià o en alemany .

A l'est s'erigeix ​​la Marmolada , amb les seves planes nevades i la seva Ciutat de Gel , un conjunt de galeries excavades el 1917 , quan el front de la Primera Guerra Mundial es disputava en aquests cims. 
Aquesta xarxa de túnels mesura uns dotze quilòmetres de llarg i té fins a mil metres de profunditat .

Si mirem cap a l'oest , veurem el Catinaccio i els massissos de Sciliar i Rosengarten, un interminable rosari de crestes dentades , cims i agulles que van albergar el regne del mític rei Laurino.

Explica la llegenda que el sobirà només estimava la seva filla i el seu jardí de roses. Seguint el perfum de les flors , un dia el príncep Latemar va arribar al regne i va raptar la noia .

Laurino va maleir per això a les roses i les va condemnar a ser invisibles de dia i de nit . Però es va oblidar de l'alba i del capvespre. Les seves llums encara avui donen lloc a la "enrosadira" , el fenomen que encén els cims amb colors morats i vermells .


Les Dolomites i la Primera Guerra Mundial

Per als amants de les muntanyes i de l'esquí , les Dolomites són gairebé un paradís . Però aquest paradís es va convertir en un infern a la primera guerra mundial , ja que les Dolomites van estar l'escenari de dures i sagnants batalles entre l'Imperi Austro - Hongarès i Itàlia .


Origen de les primeres vies ferrades

Les primeres ferrades es van construir per ajudar les tropes a moure's a gran altura i en condicions molt difícils.

Com que la construcció era molt precària a causa dels materials utilitzats , cordes i fustes principalment , es fixaven línies permanents amb cordes a les parets rocoses i escales perquè les  tropes poguessin ascendir per les parets més escarpades. Aquests van ser els orígens de les primeres vies ferrades a Europa .

Eren camins estratègics usats pels Alpini , cos de la infanteria de l' exèrcit italià , per sorprendre l'enemic.

Tota aquesta xarxa de ferrades s'ha anat restaurant amb el temps. Els cables d'acer han reemplaçat a les cordes , i les escales de ferro i els esglaons de metall ancorats a la roca han pres el lloc a les febles estructures de fusta usades per les tropes .


Alpinisme i Dolomites

L'era del Alpinisme va arribar a aquest racó molt més tard que a altres muntanyes , gairebé un segle després que Balmal i Paccard ascendissin des de Chamonix al cim del Mont Blanc .

Només a partir de la segona meitat del segle XIX aquestes inexpugnables fortaleses van començar a ser assaltades sistemàticament per àvids exploradors i científics aventurers.

Acompanyats per caçadors que coneixien bé els flancs de les muntanyes i utilitzant un  material rudimentari, van aconseguir els primers èxits aplicant les incipients tècniques d'escalada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!