16 de maig del 2014

L’Embenat Neuromuscular



L'embenat neuromuscular és conegut també com Kinesi Taping i la seva base es fonamenta a Àsia, on va ser perfeccionada des dels anys setanta fins a l'actualitat, gràcies a això ara tant esportistes sans com persones que pateixen lesions musculars, poden beneficiar-se dels avantatges que els aporten els embenats neuromusculars.

El seu objectiu és aconseguir una millora de la mobilitat de l’aparell locomotor, al contrari dels tapes (embenats esportius), que restringeixen els moviments.
La idea és influir mitjançant l’embenat, amb una tècnica i un material específic, en el procés d’autocuració mitjançant estimulacions internes i externes.

Mitjançant l'embenat neuromuscular aconseguim reduir la pressió sobre els receptors de dolor i permetent que tant el sistema limfàtic com el sanguini drenin amb més facilitat.

Aconseguim que el dolor disminueixi i el moviment muscular augmenti en la seua amplitud.


El material que s’utilitza té unes característiques especifiques. A part del color que també té a veure amb la teràpia, està compost per un element adhesiu d’us mèdic i presenta unes petites ondulacions similars a l’empremta digital en forma d’essa, que permeten un estirament de manera longitudinal i inelàstica de manera transversal. 

Les benes elàstiques que s'utilitzen en aquesta tècnica tenen una elasticitat longitudinal del 140%, igualant d'aquesta manera a la de la nostra pell i permetent al fisioterapeuta realitzar embenats en què el múscul no es sobre-s'estiri o es encongeixi massa, depenent de la fi que busquem amb aquest embenat i per descomptat de la tècnica utilitzada.

La col·locació de l’embenat permet jugar amb la tensió i amb la posició com una segona pell buscant resultats com relaxar, drenar, escurçar, estirar, fins a vuit tècniques diferents.

L'embenat s'ha de col.locar de manera que no notem tensió entre la zonakinesotape d'inici i el final, hem de fregar lleugerament perquè mitjançant la calor corporal acabi d'adherir a la pell.

Apliquem l'embenat neuromuscular sobre un múscul estirat i quan aquest torna a la posició de descans la cinta adhesiva exerceix una petita resistència, suficient per separar la pell i incrementar l'espai subcutani.

D'aquesta manera reduïm la pressió sobre els receptors de dolor i permetem un major drenatge per part del sistema limfàtic i sanguini. Això farà que el cos s’estimuli i iniciï el procés de reparació molt més ràpid.

Actualment molts i moltes esportistes d’alt nivell utilitzen aquest tipus d’embenat per recuperar o prevenir lesions musculars.


Es pot utilitzar per tractaments de lesions musculars, articulars, neurològiques, processos inflamatoris, edemes limfàtics, i fins i tot en alteracions viscerals.

Les benes són resistents a l'aigua i poden portar 2 o 3 dies, encara que el material és hipoalergènic en ocasions es pot irritar la pell, pel que és necessari avisar el pacient que si sorgeixen picors o vermellors es tregui la bena.

A més a més produeix un gran benestar psicològic, ja que és molt confortable.

Una de les múltiples opcions d’aquest embenat és que el podem combinar amb els embenats tradicionals.

És una alternativa al tractament tradicional a l’abast de tothom, sempre i quan es conegui la forma de col·locar-lo i l’objectiu que es vol assolir.

S'ha demostrat que l'embenat neuromuscular augmenta sensiblement el rendiment muscular en esportistes sans, a més de reduir el temps de recuperació en lesions musculars i alleujar el dolor.

Molts fisioterapeutes han inclòs ja aquesta tècnica en la seva pràctica diària i això es deu als bons resultats obtinguts. Si el fisioterapeuta entén i domina la tècnica podrà tractar els músculs de qualsevol zona del cos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!