17 de març del 2014

Compte amb el sol de Primavera



Coincidint amb la primavera i les vacances de Setmana Santa, som molts els que sortim a la muntanya.

El temps de primavera és sinònim de bonança meteorològica, altes temperatures, i llargues hores de sol.

L'astre rei comença a brillar cada dia amb més força i els seus efectes repercuteixen en la nostra salut de manera positiva i negativa, sobretot quan en gaudim a la neu.

Per això cal estar preparats, i beneficiar-se'n de les virtuts amb molta protecció. El sol és el nostre amic, però a la vegada pot convertir-se en l'enemic número u de la pell i els ulls.

Prendre'l aixeca l'ànim, dóna optimisme, afavoreix la síntesi de la vitamina D, millora malalties de la pell, dóna un bon aspecte; però també pot provocar cremades a la pell i als ulls, insolacions, afavorir l'aparició de les arrugues i l'envelliment de la pell i, en últim extrem, ser el responsable del càncer de pell.

És per tot això que els dermatòlegs no estan en contra dels banys de sol, sempre que es facin correctament.


Que fer per protegir-nos del sol

Aquí us deixem alguns consells:

* Fer ús d'un fotoprotector o crema solar de protecció alta, segons el tipus de pell, uns 20 o 30 minuts abans de l'exposició al sol i renovar-lo cada hora o dues hores, encara que el cel estigui ennuvolat.

* Els dermatòlegs recomanen utilitzar, com a mínim, un factor 15 per a tot tipus de pell.

* A més de la sensibilitat de la pell de cada persona, cal tenir present altres factors com l'estació de l'any, l'hora del dia o l'alçada.

* Per a la muntanya, cal fer servir protectors més alts, fins i tot totals, perquè el risc de cremades s'incrementa un 4% per cada 300 metres d'altitud.

* En cas d'activitat a la neu, aquesta fa que els rajos del sol "rebotin" i incideixin doblement sobre nosaltres. Un efecte similar al de la neu té la sorra ja sigui a la platja o si fem algun trekking pel desert.

* Potenciar l'ús de fotoprotectors en les zones més sensibles de la pell: cara, nas, parpelles i llavis. En aquest últim cas, evitarem l'aparició d'herpes labials.

* Cobrir-nos el cap amb una gorra de visera o barret d'ala ampla per evitar insolacions.

* Hidratar-nos adequadament durant l'activitat.

* No guardar les cremes solars d'un any per un altre ja que perden propietats una vegada obertes.

* Dutxar-se i hidratar-se adequadament després de prendre el sol.

* Evitar l'ús de colònies i desodorants quan es prengui el sol.

* Extremar totes aquestes mesures en el cas dels nens.


Pel que fa als ulls.

La queratitis, cremades a la còrnia i les parpelles, i l'enfosquiment del cristal·lí són alguns dels problemes que poden patir els ulls a causa d'una exposició incontrolada i excessiva al sol. Per evitar-ho, els oftalmòlegs proposen tota una sèrie de recomanacions:

Fer servir ulleres de sol homologades i que compleixin les normes ISO de la Unió Europea. Les que no tenen aquests requisits no protegeixen els ulls contra els raigs ultravioletes i a més permeten que n'entrin més que quan no es porten. Això succeeix perquè el vidre de les ulleres treu la llum i fa que la pupil·la es confiï i es dilati.

Portar sempre unes ulleres de recanvi en activitats a la neu o a la muntanya en general, perquè, a més del sol, protegiran els ulls de qualsevol element estrany i millorarà la visibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!