28 d’octubre del 2013

Les Butllofes: Causes , prevenció i tractament



Una de les més típiques conseqüències de caminar per la muntanya són les típiques butllofes , que segons la seva grandària i ubicació , poden fer malbé una ruta o fer-nos patir en una sortida . En aquest article aprendrem a combatre-les i a prevenir-les.



Com es formen les butllofes ?
Hi ha milers de causes per les quals les butllofes fan aparició en diferents indrets dels nostres peus i del nostre cos. Les raons per les que apareixen solen ser per fricció i humitat , infeccions de fongs , reaccions al · lèrgiques , cremades o excessiva sudoració .

Causes
Les butllofes es desenvolupen a causa d'una fricció en la pell . Això pot passar pel fregament de la roba , les sabates o un altre equipament esportiu amb la capa més superficial de la pell. I poden empitjorar amb la humitat o condicions de calor . Amb el temps , una fricció continuada pot fer que la capa de pell superior , l'epidermis , es separi de la següent capa , la dermis . Un fluid omple aquest buit i es forma la butllofa . En la majoria de casos , aquest és un líquid estèril i que no causa danys .
No obstant això , les butllofes infectades es poden omplir de pus i les causades per un trauma poden tenir sang . Les butllofes es solen formar per protegir l'àrea danyada - el dolor ens diu  que parem de fer el que l'està ocasionant - però moltes vegades hem de continuar i es requereix un tractament posterior .

Prevenció
La millor tàctica per tractar les butllofes és no deixar que es desenvolupin , per a prevenir la seva aparició hem de minimitzar la fricció a la pell . Algunes de les estratègies dirigides a complir aquest objectiu poden ser:

- Inspeccionar diàriament el peu i identificar possibles "punts calents" . Si veus que desenvolupes algun punt d'aquest tipus durant l'activitat , és important tractar-lo immediatament per a evitar que la butllofa es desenvolupi .

- Ús de botes usades . Fer llargues caminades amb botes noves ens portarà gairebé segur a patir butllofes . Assegura't que la sabata encaixa perfectament en el peu per evitar la fricció i que es pugui adaptar a qualsevol imprevist que et puguis trobar en el transcurs de l'activitat.

-Utilitzar mitjons anti-humitat , fabricats amb teixits sintètics que redueixen la fricció i la humitat de la pell del peu . Els mitjons de "dit" (aquells que tenen un buit per a cada dit del peu ) poden proporcionar una capa extra de protecció .

- Utilitzar diàriament un lubricant. Aquestes cremes redueixen la fricció i limiten la humitat que poden portar a que la pell es trenqui .

- Considerar la possibilitat d'embenar  el peu o els dits . Un esparadrap fi al voltant de cada dit pot durar dies . Assegura't que no t'embenis entre els dits dels peus.

Tractament
Si finalment la butllofa fa acte de presència, el nostre objectiu serà que aquesta butllofa no es faci més gran i prevenir una possible infecció . Hi ha diferents tractaments . Uns exemples poden ser:

- Les butllofes petites que no s'han trencat i no causen dolor o molèstia s'han de deixar curar per elles mateixes , la millor protecció contra les infeccions és la teva pròpia pell .

- Els efectes de que surtin petites butllofes així com " punts calents" es pot disminuir posant una capa extra sobre elles o al seu voltant amb una peça en forma de dònut per ajudar a que la pressió en aquesta zona s' alleugi .

- Les butllofes grans o que causen dolor i que no sagnen han de ser drenades però amb l'objectiu que la capa exterior de la pell es trenqui el menys possible . Per drenar de manera segura una d'aquestes butllofes , s'ha de netejar la zona amb alcohol o un sabó antisèptic i aigua . Llavors s'esterilitza una agulla amb foc , fins que la punta es torni d'un vermell brillant . Es deixa refredar l'agulla i es fa un petit forat a la base de la butllofa per drenar el fluid a través d'una suau pressió sobre ella . Un cop buida , s'ha de cobrir amb un embenat . Si ens sembla que està infectada o que pot arribar a estar-ho , podem fer servir una pomada antibiòtica . En el cas que es posi cada vegada més vermella o que desprengui una olor fètida , cal buscar atenció mèdica.


Article publicat a la revista digital "Carreras por Montaña"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!