21 d’octubre del 2013

El Pi Negre i l'Avet



El Pi i l'Avet són dos arbres característics d'algunes zones del Pirineu en les que hi conviuen, ocupant la franja de terreny entre els 1.300 i 2.400 metres d'alçada. 

Dues espècies que en multitud d' ocasions són confoses o simplement hi ha qui pensa que és el mateix arbre .

És per aquest motiu que avui ens posem mans a l'obra per explicar les seves diferències i que d'aquesta manera el puguem distingir  en plena muntanya .

Avet



1 . - Mirar la forma de l'arbre : Hem de pensar que un pi és un arbre que pot tenir fins a 20 metres d'altura però és que un avet no només arriba a aquesta altura , sinó que pot duplicar-la sense cap problema . Així doncs , quan veiem un arbre de més de 20m d'altura , tret que sigui un cas excepcional podem dir que és un avet sense cap dubte .





Pi


2 . - L'escorça : L'avet té una escorça de color gris blanquinós , mentre que el pi tendeix a tenir-la de color gris més fosc . Aquí sembla que la cosa ja està més complicada , ja que els colors són molt subjectius , però si ens fixem en la textura de l'escorça , el pi la té escamosa, mentre que l'avet la té llisa i amb vesícules resinoses .






Fulles de Pi
Fulles d'Avet
3 . - Les fulles : Aquest apunt és molt interessant , perquè amb un sol gest podem dissociar un altre o altre arbre. En el cas de l'avet les fulles no són punxants , i si les girem a la part inferior veurem uns nervis de color blanc que el pi no té, ja que les seves fulles són totalment circulars. Aquesta prova , sumada al fet que les fulles d'avet no punxen i les del pi si , són una inequívoca manera de diferenciar-los.



Pinya de Pi
Pinya d'Avet




4 . - Els fruits : Finalment ens queda parlar dels fruits , aquestes pinyes que ens aporten tanta informació . Les dues espècies floreixen pràcticament alhora , en el cas del pi al juny i juliol , i en el cas del avet una mica més primerenc ho fa d'abril a juny , però aquí no es troba la informació més rellevant si no en el fet que les pinyes del pi cauen a terra, mentre que les de l'avet es descomposen en el propi arbre , deixant caure els pinyons .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!