3 de juliol del 2013

Amazigh = Bereber = Home Lliure

En realitat, Berber és un nom genèric donat a nombrosos grups ètnics heterogenis que comparteixen pràctiques culturals, polítiques, i econòmiques similars.

Aquest nom té el seu origen en els romans i prové del llatí "barbarus". Els anomenaven així per la seva negativa a adaptar-se a la cultura grecoromana.

Des de fa més de 3000 anys que el poble bereber habita el Nord d'Àfrica des d'Egipte fins a l'Àfrica més Occidental. Concretament al Marroc hi viuen uns 19 milions de berebers que representen el 60% de la població.

Com a poble el que els caracteritza principalment és que són grans amants de la natura i la terra: el cel, el sol i la lluna, els estels, l'aigua, els animals i les plantes.

Contràriament a la imatge romàntica popular que retrata el poble Berber com gents nòmades que creuen el desert en dromedaris, la societat Berber s'ha dividit tradicionalment entre els agricultors i comerciants. El cultiu de la terra era considerat com el treball de les classes baixes, mentre les classes altes eren comerciants. Els Berebers que ens trobarem a la regió de l'Atlas són principalment agricultors i ramaders encara que actualment alguns d'ells viuen també del turisme.

Pel que fa a la religió, són musulmans des de la seva conversió a l' Islam al segle setè, anteriorment eren majoritàriament cristians.Encara que són menys ortodoxos que els àrabs i es permeten algunes llicències com estar exempts del ramadà els que viatgen.

Al llarg de diversos mil·lennis la llengua originària Berber, Tamazight, s'ha anat difuminant a les avui gairebé una trentena de llengües i centenars de dialectes, sense comptar amb els dialectes o llengües que com el guanche de les Illes Canàries ja fa temps que van desaparèixer.

Encara que el berber sigui una llengua essencialment de tradició oral, els Berbers posseeixen des de fa almenys 2.500 anys, el seu propi sistema d'escriptura anomenat "tifinagh". En l'actualitat aquest alfabet és utilitzat pels Berebers Tuaregs de les zones de Nigèria i Mali principalment.

Al Marroc existeixen actualment 4 dialectes del Tamazight: el del Rif, el del Desert, el del Souss i el de l'Atlas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!