16 de maig del 2018

Pantalons de trekking, et resolem alguns dubtes


Quins són els més adequats? Són cars? Què tenen d'especial?  Anem a la botiga a que ens contestin aquestes preguntes:

Client. Busco uns pantalons de trekking per anar a la muntanya.
Venedor. D'acord, però per anar-hi a l'hivern o a l'estiu?

C. Uns que em serveixin per  tot l'any.
V. Els models d'estiu són més fins i transpirables, la majoria amb una menor resistència al vent i menor capacitat aïllant. Alguns models més forts els pots fer servir a l'hivern posant-te una malla tèrmica sota, si no vas a fer una activitat realment exigent.

C. Bé, de cara a l'estiu ja me'n surto amb uns pantalons curts ...
D. Els pantalons curts estan bé per fer senderisme per camins amples, però no protegeixen les cames dels esbarzers i altres matolls, en els passos estrets entre roques i quan puges a cims on el sol et crema i el temps pot canviar en una hora, passant de la calor a un temps ennuvolat i ventós que et pot deixar gelat. Els pantalons curts no són una bona elecció per fer muntanya. Els pantalons llargs et protegeixen i són resistents a l'abrasió.

C. Més resistent que uns pantalons texans?
D. Els texans són resistents però estan confeccionats en cotó. Si plou es mullaran i hauràs de aguantar amb els pantalons xops fins que puguis canviar-te. I tampoc els tindràs secs pel dia següent. En canvi, els teixits sintètics utilitzats en els pantalons específics per muntanya, principalment polièster i poliamida, s'assequen ràpidament. Alguns fabricants inclouen un tractament repel·lent a l'aigua denominat DWR, que si bé no els converteix en impermeables, tenen una resistència suficient per a aguantar una pluja lleugera.

A part d'això, aquests teixits solen incloure un percentatge de fibres elàstiques la qual cosa maximitza la llibertat de moviments. A més, alguns models incorporen un filtre d'alt factor de protecció ultraviolada. I tot això, amb un pes de 280 a 575 grams.

Cert és que diversos fabricants fan texans per muntanya, elàstics i resistents, però  orientats a l'escalada.

C. Però jo passo molta calor ...
D. Una solució pot ser els pantalons convertibles, aquests que mitjançant unes cremalleres pots desmuntar-ne els camals per sobre dels genolls. Resulten molt polivalents i solen presentar les mateixes característiques que hem comentat abans.

C. I per hivern o temps fred, quina solució em dones?
D. Alguns models poden funcionar a l'hivern complementats amb una malla interior tèrmica. Evidentment hi ha pantalons dissenyats per trekking i muntanya hivernal, més gruixuts i càlids. Quines activitats practiques a l'hivern?

C. Bé, excursions d'un dia o dos, amb o sense raquetes
D. L'indicat per a això són uns pantalons de Soft Shell. N'hi ha de diversos gruixos, amb més o menys pèl a l'interior. Els bons tenen un patró ajustat i detalls estudiats com a reforços en la cara interior dels camals, cinturó o tirants desmuntables, cremalleres laterals de ventilació, obertura amb cremallera o “velcro” en els baixos que facilita el calçat de les botes, polaina interior, ...

Altres detalls interessants en els pantalons d'hivern són les butxaques amb cremallera i interior amb folre càlid, o els tiradors de les cremalleres llargs per poder fer servir amb guants. Lògicament el pes és més gran que en els d'estiu, entre 480 i 800 grams.

C. Estava pensant en la meva companya ... ¿també hi ha pantalons de noia?
D. Per descomptat, gairebé tots els models d'home tenen la seva versió femenina, diferenciant-se en el tall adaptat a la seva anatomia i algun petit detall, com colors, disposició de les butxaques o la cremallera de la bragueta.



C. Finalment, Em pots donar algun consell, alguna cosa que m'ajudi a triar bé?
D. No et fixis només en el preu. Fixa't en la confecció. Posa els pantalons del revés per observar les costures de l'interior.

Si els pantalons tenen els clàssics reforços en genolls i culera, comprova que es tracta de reforços reals, amb doble capa o material de superior resistència, no simplement peces d'un altre color. Pregunta pel teixit i les seves qualitats.

Els d'hivern emprova’ls amb una malla a sota i assegura't que fins i tot així pots moure lliurement les cames.

Convé que tinguin un mínim de tres butxaques. Les laterals als camals són molt útils per portar a mà objectes com un mapa. Les butxaques poc profundes i verticals són ideals per perdre coses, llevat que tinguin cremallera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!