14 de setembre del 2015

Gore-tex Surround: la sola del nostre calçat també transpira.

Fins ara, la tecnologia de membranes impermeables i transpirables per calçat de muntanya i aire lliure tenia un punt feble: la planta del peu; ja que entre el 30 i el 40 per cent de la suor de les extremitats inferiors es produeix a través de la planta.

Si bé la sudoració del peu en general és una molèstia, pel confort, l'aparició de butllofes i rascades, la de la planta del peu té algun problema afegit, com que el peu i el mitjó "patinin" dins el nostre calçat, especialment en el de senderisme i baixa i mitja muntanya.

Aquesta temporada el fabricant de membranes impermeables-transpirables Gore-tex ha llançat una nova tecnologia per a calçat, Gore-tex Surround. La seva principal novetat és que permet que el peu transpiri també per la planta, a través de la sola.



Com funciona?
A grans trets, el calçat incorpora una membrana Gore-tex, com en els models anteriors, però en aquest cas envoltant completament al peu, com un mitjó, inclosa la planta. I sota aquesta planta hi ha la principal novetat: una càmera d'evacuació d'humitat.

I aquí es troba una segona novetat: en els laterals de la bota, a la zona de contacte amb els laterals de la càmera, trobem un material tèxtil més lleuger i fi, per tal d'accelerar l'evacuació a l'exterior.

Resumint: la nostra suor s'allunya de la planta dels nostres peus i s'acumula a la cambra d'aire, des d'on és evacuada a l'exterior a través dels seus laterals, afavorida aquesta evacuació pel material tèxtil, fi i lleuger, que es troba en aquesta zona. Segons Gore-tex, això augmenta de forma molt notable el confort, i minimitza l'aparició de butllofes i rascades.

És un doble avantatge: d'una banda, l'evacuació és major; i de l'altra, la suor s'allunya del peu i mitjó ràpidament, abans de ser evacuada.



Avantatges i contrapartides
Els avantatges són evidents: podem evacuar amb molta més facilitat aquest 30-40 per cent de suor que fins ara era difícilment eliminable, amb el que això suposa en confort, mantenint seca la nostra planta.

Però el sistema té alguna contrapartida. La tecnologia Gore-tex Surround implica la col·locació, en el lateral inferior de la bota, d'una zona més exposada, a causa del material transpirable en el qual s'assenta la membrana en aquesta zona. Això crea una zona més desprotegida, menys resistent del normal.

En el cas del calçat de senderisme i baixa muntanya, la solució consisteix en una protecció de reixeta, de goma o material similar que incorpora el tèxtil i el protegeix. En el cas d'una bota d'alpinisme aquesta protecció seria del tot insuficient. Per això, el sistema Gore-tex Surround està dissenyat per al primer tipus de models, i no s'utilitza en botes tècniques.


En ús
Per testejar aquesta nova membrana, el que van fer és realitzar sortides a muntanya portant en un peu amb el model nou , i en l'altre un antic model similar amb membrana clàssica Gore-tex, per poder notar les diferències entre tots dos.

En finalitzar l'activitat, el peu i el mitjó amb la bota amb Gore-tex Surround tenia una humitat bastant menor.

Durant les sortides, també s'ha detectat un efecte secundari positiu d'aquest sistema: la comoditat de la bota amb Gore-tex Surround és superior, a causa de que la cambra d'aire realitza funcions d'amortiment, de forma similar a les cambres d'aire que porten alguns models de running. Al final del dia la planta del peu ha patit menys.


Una de les coses que caldrà valorar amb l'ús intensiu i extensiu és si aquesta càmera es debilita i "xafa", o aguanta bé el pas del temps i el pes de l'usuari. L'aspecte de la seva xarxa interna és espès i dóna bona impressió, però de moment no podem conèixer la seva durabilitat.


Font: www.barrabes.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Bonviure sempre intenta crear un clima de relacions favorable, per això et demanem que no publiquis cap comentari que pugui ser ofensiu.

Gràcies!